До какво ще доведе разследването на връзките на Тръмп с Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което вече е известно за връзките на екипа на американския президент Доналд Тръмп с Москва, е поразително. Дори ако специалният прокурор Робърт Мълър не открие нищо ново, досегашните факти са ужасяващи, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в коментар по темата.

Отношението на Тръмп към разследването на неговите връзки с Русия може да има различни обяснения. Дали неговите неумели действия и импулсивност целят да попречат на изясняването на всички детайли? Опасява ли се той, че резултатите от разследването ще го превърнат в политически труп? А възможно ли е президентът да има и други "скелети в гардероба", за които може да стане известно в резултат на тази процедура?

Вече са известни фактите за връзките на хора от екипа на Тръмп с Русия, а поразителните петна в паметта им по тази тема са изумителни.

Възможно е никога да не стане ясно съществувал ли е заговор между Кремъл и предизборния щаб на Тръмп по повод атаката срещу президентските избори в САЩ през 2016 г.

От резултата на разследването на специалния прокурор Мълър и от реакцията на Тръмп ще зависи доколко големи ще са пораженията за САЩ и за целия останал свят.

Тръмп вече нанесе сериозни щети на авторитета на САЩ и постави под въпрос дееспобността на страната. Вярно е, че връзките са с Русия са само причина. Списъкът с обективно лъжливите, безсмислени, заплетени и разгарящи се конфликти, предизвикани от изявленията на Тръмп, е огромен. Заради мощта и влиянието на САЩ дори само говоренето на американския президент може да окаже негативно влияние на конфликтите – от Близкия Изток до Източна Азия.

Мнозина в Москва действително очакват подобряване на руско-американските отношения благодарение на Тръмп и се надяват на някаква "сделка" за сметка на други страни. Но заради непредсказуемостта на Тръмп никой не може да е уверен в нищо.

Въпреки това обаче руското ръководство може да се счита за победител в американските избори – от гледна точка на реалната политика, загубата на авторитет от страна на САЩ открива нови възможности не само за Китай, но и за Русия.

Това представлява победа и от гледна точка на пропагандата, като се има предвид, че на руските пропагандни медии не им се налага особено да се стараят, за да изкарат Америка страна на откачени хора, коментира "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят