Лидерът на ДСБ Радан Кънев

До Коледа Реформаторският блок може да прерасне в коалиция

Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Много е възможно преди коледните празници партиите в Реформаторския блок да сключат споразумение и да прераснат в предизборна коалиция, обяви в петък пред БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Специално ние от ДСБ харесваме такова бързо решение, не виждаме никаква причина да се бавим. Разчитам, че ще успеем преди Коледа", каза още Кънев.

Преди по-малко седмица друга партия от Реформаторския блок – "Синьо единство", обяви, че ще поиска коалицията от десни партии да прерасне в единна партия. Това предложение засега не среща подкрепа сред останалите шест формации в блока.

В петък Радан Кънев описа детайлно какви са политическите идеи, за които ще работят реформаторите. Те ще участват във властта само ако има споразумение за правителство с мандат до 2 години, което да работи с ясна програма. То трябва да извърши промени в МВР, в съдебната власт, както и административна реформа, която да сложи край на политическите назначения в администрацията.

"Между другото, ГЕРБ ходят и обещават в страната на своите хора, че партийните назначения, видиш ли, от утре започват отново. А ние искаме абсолютни гаранции, че партийни назначения в България повече няма да има. Промяна на медийното законодателство, за да не бъдат голяма част от медиите предизборен инструмент всъщност, когато дойдат следващите избори", каза Кънев.

Според него ГЕРБ мълчат по най-важните предложения на Реформаторския блок.

"Реформаторският блок много добре знае, че от оставката (на това правителство - бел. ред.) започва, а не завършва промяната. Ако промяната в България ще е една оставка, то с нея или без нея голяма разлика за хората няма. Голямата тревога на хората е именно какво следва след оставката, какво следва след нови избори - по-добро ли е, по-лошо ли е, връща ли се ГЕРБ, има ли голяма промяна в България или просто други хора разпределят баницата според този станал вече, за съжаление, толкова класически израз", обясни лидерът на ДСБ и допълни, че Реформаторският блок има много ясно разписана програма за излизане от политическата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?