До края на февруари започват преговорите за новия договор с “Газпром“

До края на февруари започват преговорите за новия договор с “Газпром“

“Булгаргаз“ очаква до края на февруари да започнат преговорите с “Газпром“ за сключване на единствен договор с дъщерното търговско дружество на руския монополист “Газпром експорт“, съобщи за Мediapool Галина Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, който е собственик на газовата компания.

Паралелно от тримата сегашни доставчици вече се търсят компенсации заради газовата криза в началото на януари. Изпратени са писмата с исканията за обезщетяване, но въпросът няма да бъде толкова лесно решим, въпреки предвидените юридически лостове в договорите, допълни шефът на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.

В момента “Булгаргаз“ работи с “Овергаз Инк.“, която внася около 70 на сто от природния газ, с “Винтерсхал“ и “Газпром експорт“, чиито количества са най-малки и са само за Югозападна България, но пък са на най-ниски цени. Най-скъпи са обемите от “Винтерсхал“- съвместно дружество на “Газпром“ и германската BSF.

При посещението на българския президент Георги Първанов в Москва миналата седмица руският му колега Дмитрий Медведев заяви, че на двете страни не са нужни посредници, но в същото време отбеляза, че отношенията на “Газпром“ с всяка страна си имат спецификата и “преди да се започне работа по новому, трябва да се разгледат всички стари отношения, връзки и обекти“.

Ръководството на “Газпром“ и премиерът на Русия Владимир Путин обаче са били по-ясни и са заявили категоричното си съгласие да се върви само към един договор с “Газпром експорт“, допълни Тошева.

Искането на “Булгаргаз“ е предсрочно да се прекратят по взаимно съгласие договорите с “Винтерсхал“ и “Овергаз Инк.“, които изтичат съответно през 2010 и 2012 г. и контрактът с “Газпром експорт“ да се подпише за 10 години при нови условия и гаранции.

Доколкото “Газпром“ контролира и тримата доставчици и, както се твърди, монополистът е дал съгласието си за исканата промяна, то не би трябвало да има проблеми с преустановяването на търговските отношения с “Овергаз Инк.“ и “Винтерсхал“. Независимо от това, че изпълнителният директор на “Овергаз Инк.“ Сашо Дончев е и миноритарен акционер в “Овергаз холдинг“, който е паритетният съдружник на “Газпром“ във фирмата доставчик на газ.

Не е ясно дали в случай, че възникнат препятствия за прекратяването на договорите по взаимно съгласие, българската страна би рискувала едностранно спиране на контрактите, тъй като в тях има записани неустойки именно за такива случаи.

В “Булгаргаз“ обаче са оптимисти, че ще успеят в започващите до края на февруари преговори с “Газпром“ и че до края на годината може да бъде подписан новият контракт.

По отношение на изчислените загуби и пропуснатите ползи от газовата криза след врътването на кранчето и спирането на руските доставки на газ за България за две седмици в началото на януари, от “Булгаргаз“ твърдят, че са предприели еднакви действия и към тримата доставчици. Нещата обаче са твърде далеч от съдебни действия, за каквито в четвъртък писаха изданията “Монитор“, “Телеграф“ и “Експрес“.

Медиите от групата на бившата шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, зам.-министър на извънредните ситуации от квотата на ДПС, цитираха думи на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че ведомството му подготвя искове, които ще бъдат предявени на “Овергаз Инк.“ в съда "в момента, в който Дончев официално откаже да плати компенсации за претърпените от "Булгаргаз" и от българските предприятия щети".

Така продължава престрелката със Сашо Дончев, който в сряда обяви, че подготвя съдебни искове срещу вестниците на Кръстева и Пеевски за нанесени публично клевета и обида. Ден по-рано вестникът на газовия предприемач излезе със статия на главния си редактор Теодора Пеева, според която се провежда целенасочена кампания за съсипването на бизнеса на Сашо Дончев. В статията се твърди, че кампанията било по внушение на президента Георги Първанов, който на финала се включва директно с изявлението си в Москва, че “България няма нищо против “Газпром“ да влезе в газотранспортната ѝ мрежа и че “Газпром“ има достатъчно механизми за оказване на влияние, за да придобие от “Овергаз Инк.“ дела ѝ в газоразпределителните мрежи".

Дори и “Газпром“ да предприеме такава стъпка, тя няма да е никак лесна, тъй като става въпрос за подмяната на собственост в дъщерни на “Овергаз“ дружества или в смесени фирми с общините, които също трябва да се съгласят за новия партньор. Фирмите с участие на “Овергаз Инк“ притежават общо 56 лиценза за разпределение и доставка на природен газ.

Споделяне

Още от Бизнес