До края на годината българските фирми получават достъп до 400 млн. лв.

Каранилоков по време на форума за индустриалните зони, провел се в Ловеч, сн. Министерство на икономиката

До края на годината по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК)  ще стартират процедури за около 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на форум "Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите“, който се проведе в сряда в Ловеч.

На събитието бе подписан и меморандум за сътрудничество между Националната компания "Индустриални зони“ (НКИЗ) и ловешката областна администрация. От документа се очаква да продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на индустриални зони в цялата страна, посочва се в съобщение на икономическото ведомство

По време на срещата с представители на местния бизнес са били обсъдени въпроси за административната тежест и недостига на висококволифицирани кадри за бизнеса. Караниколов отчел, че през изминалата година  усилията на цялото правителството са били насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. По думите му се работи изключително активно по темата за квалифицираните кадри, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за издаването на работни визи и придобиването на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. "Обмисляме в индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса“, допълва той.

Една от целите на кабинета е развитието на индустриалните зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие и за подпомагане развитието на инвестиционния потенциал на страната чрез предлагане на инвеститорите на индустриални терени в различни локации в цялата страна.

До момента НКИЗ има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация – Кърджали.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес