Херман ван Ромпой:

До края на годината еврозоната ще има план за дълбока интеграция

Ройтерс: Под натиска на Германия се готви най-значителният политически скок след създаването на еврото

Херман ван Ромпой и Ангела Меркел, Сн. БГНЕС

Еврозоната най-вероятно ще излезе с план за по-голяма икономическа интеграция до края на годината, след като съгласува през юни какви точно елементи да включва и как да бъде постигната тази интеграция. Това заяви в понеделник президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Ройтерс.

Изявлението бе направено в Санкт Петербург по време на срещата на високо равнище Европейски съюз-Русия.

Ромпой уточни, че до следващата среща на върха на лидерите на ЕС на 28 и 29 юни той и още трима високопоставени европейски ръководители ще представят основните изграждащи елементи на "този задълбочен икономически и паричен съюз".

По думите му сред изграждащите елементи на съюза ще е банковата интеграция.

 

В свой анализ в понеделник агенция Ройтерс повдига завесата за някои детайли около очертаващия се нов етап на интеграция.

Според агенцията основен двигател на идеята е Германия. Канцлерът Ангела Меркел настоявала за много по-амбициозни мерки от предложения вече от нея фискален борд, включително създаване на централна институция, която да управлява финансите в еврозоната, и даване на нови по-големи правомощия на Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на ЕС, пише Ройтерс.

 

Тя освен това иска координиран европейски подход за реформиране на трудовите пазари, системите за обществено осигуряване и данъчните политики, казали пред агенцията германски официални лица.

Според тях, докато другите държави не се съгласят с тези стъпки и не се включат в този безпрецедентния отказ от национален суверенитет, Берлин ще отказва да обсъжда други инициативи за подпомагане като общи еврооблигации или "банков" съюз с трансгранично гарантиране на депозитите. Според германците подобни стъпки са възможни едва на втория етап от новата интеграция.

"Фундаменталният въпрос е относително прост. Какво, всъщност, искат партньорите ни - повече Европа или повече германски пари", казва пред Ройтерс представител на правителството в Берлин.

 

Ако държавите в съюза тръгнат в тази посока, това ще е най-значителният политически скок откак те приеха да се откажат от националните си валути и от контрола над националните монетарни политики преди 13 години, отбелязва Ройтерс.

 

"Светът няма да се свърши, по-скоро сме на прага на друга голяма интеграционна промяна в Европа. Но защо такива инициативи се появяват, едва когато сме на ръба на пропастта, където рискът от катастрофа е толкова висок?", казва пред агенцията Ерик Нилсен, главен икономист в Уникредит.

Когато юни миналата година тогавашният президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова за създаване на Европейско финансово министерство с власт над националните бюджети, идеята изглеждаше нереална - една далечна мечта, реализирането на която би отнело години, дори десетилетия, ако изобщо някога стане.

 

Година по-късно, когато дълговата криза заплашва да разкъса еврозоната, Германия убеждава партньорите си да направят точно такъв голям скок към фискална интеграция, пише Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво правителство е добре да има сега?