До края на годината Lufthansa ще е закрила 29 000 работни места

До края на годината Lufthansa ще е закрила 29 000 работни места

Водещата германска авиокомпания Lufthansa ще е съкратила 29 000 работни места до края на 2020 година заради икономическите последици от коронавирусната пандемия, потвърди говорител, цитиран от ДПА.

Тази година в чужбина са закрити около 20 000 позиции.

Догодина в Германия трябва да бъдат премахнати още 10 000 работни места.

Авиокомпанията, която се наложи да бъде спасена от фалит от държавата, планира да намали общия брой на персонала до 100 000 чрез съкращения, доброволни напускания и договори на непълно работно време.

Някои служители освен това ще трябва да приемат по-ниско заплащане, за да допринесат за икономиите.

До края на третото тримесечие загубите възлизат на 5,6 милиарда евро.

Lufthansa бе силно засегната от пандемията заради драстично намалялото търсене на полети и сега има твърде много екипажи, припомня ДПА.

Авиогрупата и нейните дъщерни дружества Юроуингс (Eurowings), Суис (Swiss), Остриън (Austrian) и Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) орязаха разписанията, флотилиите и персонала си, тъй като не се очаква въздушният транспорт да се възстанови до предпандемичните си нива преди 2025 година.

Вестникът "Билд ам зонтаг", позовавайки се на информирани източници, написа, че Lufthansa продава филиала си за кетъринг Ел Ес Ге (LSG), в който работят 7500 души. Превозвачът вече е похарчил 3 милиарда евро от правителствената помощ от 9 милиарда евро, осигурена по-рано през годината.

Lufthansa обеща на синдикатите да не прави принудителни съкращения, а вместо това да ореже бонуси и други плащания.

Сделка за намаляване на разходите и спасяване на работни места спечели подкрепата на мнозинството от членовете на синдиката Ферди (Verdi), които работят за германската авиокомпания като наземен персонал, според резултатите от гласуване, видяно от Ройтерс в петък.

Споразумението с профсъюза бе предшествано от месеци на преговори, по време на които Ферди обвини ръководството, че се стреми да съкрати щата, дори и след като взе спасителна помощ, за да продължи да лети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?