До края на годината ще бъдат изведени децата от социалните домове в Бургаско

До края на годината ще приключи извеждането на децата от социалните домове в Бургаска област, заяви Тони Костова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" в крайморския град. Бургас беше и първият регион, където започна процесът на деинституционализация на оставените на грижата на държавата деца.

 

Центровете за настаняване от семеен тип на територията на област Бургас ще обхванат деца от домовете за деца с умствена изостаналост в несебърското село Кошарица и в карнобатското село Искара и от дом "Майка и дете" в Бургас.

 

В Центъра в Карнобат вече са настанени 24 деца. Предстои това да се случи в Созопол и Айтос, където вече са сключени договорите и инициативата очаква финансиране, след което ще бъдат назначени хора и ще се премине към преместването на децата. Процедури текат и в Поморие.

 

Семействата на децата, които ще бъдат настанени, преминаха проучвания от отделите "Закрила на детето" в Бургас, Поморие и Карнобат, което доведе до една много точна оценка“, заяви Костова. От Дирекция "Социално подпомагане" определят като водещ критерий децата да бъдат настанени там, където са техните семейства.

 

"За наша огромна радост голяма част от семействата заявиха готовност да направят срещи с децата си и да се чуват по телефона", посочи Костова. Едно от семействата дори е изявило готовност да приеме обратно детето си.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?