До края на годината ще има стандарт за формирането на лекарските заплати

До края на годината ще има стандарт за формирането на лекарските заплати

До края на годината ще има изготвен стандарт, по който ще се формират заплатите на персонала в държавните болници. За стандарта съобщи преди ден здравния министър Николай Петров, а въпросът е бил обсъден и с председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-финансов министър Кирил Ананиев.

В сряда Ананиев съобщи, че в момента се събира информация от държавните болници, въз основа на която ще бъдат изяснени всички фактори за определяне на заплатите. "Целта е да намерим онези критерии, които ще доведат до справедливо разпределение на ресурса, който болниците получават”, заяви той. В изработването на стандарта ще бъдат взети предвид всички разработени по темата анализи, включително вече готовата от БЛС методика за остойностяване на лекарския труд.

Идеята е първоначално стандартът да бъде прилаган в болниците с над 50% държавно участие, а впоследствие може да бъде припознат и приложен от общинските и частните лечебни заведения.

С него ще се определят възнагражденията не са само на лекарите, но и на сестрите и като цяло на средния медицински персонал.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?