До края на годината тръгва нова концесионна процедура за летище "Пловдив"

До края на годината тръгва нова концесионна процедура за летище "Пловдив"

До края на годината ще бъде обявена отново концесия за летище "Пловдив". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 11-та международна среща на туроператорите в Пловдив.

Според Ангелкова така летището ще успее да се развие.

През 2017 г. беше открита концесионната процедура за летище "Пловдив". Оферти подадоха три обединения, но на финалната права останаха две.

В края на март 2018 г. правителството определи обединението между китайската "Хайнан" и регистрираното в Холандия дружество "Пловдив Еърпорт Инвест" за победител. Китайците обаче се отказаха от сключването на договор без да обявят официално причината за това.

В същото време класираният на второ място участник "Консорциум Летище Пловдив", в който влизаха "Тракия икономическа зона" и автотранспортната компания ПИМК, потвърди намерението си да стане концесионер.

След смяната на транспортния министър през есента на миналата година новият Росен Желязков реши да прекрати процедурата с мотива, че се е провела по стария Закон за концесиите. От тогава – вече повече от година се подготвя новата концесионна процедура.

Споделяне

Още от Бизнес