До края на годината тръгват 67 млн. лв. за насърчаване на стартъпи

Министър Александър Манолев връчва наградата "Стартъп на годината"

До края на тази година ще стартира процедура за набиране на проектни предложения за стартиращ бизнес, които ще бъдат финансирани с 67 млн. лв. по програмата "Насърчаване на предприемачеството". До 391 хил. лв. ще получат избраните проекти, обясни заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемония за връчване на наградите на Сентръл Юръпиън Стартъп (Central European Startup) 2017 г. във вторник

"Предприемаческата инициатива в начална фаза в България днес е около 3.5% по данни от националния доклад на JEM за 2015/2016, но може да се отчете, че сравнително голям процент от стартиращите предприятия успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да станат утвърден бизнес“, каза Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По думите му политиката на Министерството на икономиката е да насърчава и подпомага тези предприемачи, за да могат да се обединят всички необходими ресурси – финансов капитал, хора, бизнес модел, стратегия, които са необходими за превръщането на една иновация или идея в жизнеспособен бизнес. Това става с различни програми в подкрепа на стартиращите предприятия, каза Манолев и даде пример с проекта “Техностарт”, който е насочен към млади хора с жизнеспособни и иновативни бизнес идеи. По него вече са предоставени над 600 хил. лв. за стартиращи фирми. В момента е в ход третото му издание с бюджет от 270 хил. лв., допълни зам.-министърът.

Той връчи наградата "Стартъп на годината" на компанията "Coursedot“, която разработва онлайн платформа, свързваща корпоративни и индивидуални клиенти, които търсят IT обучения за служителите си, с тренинг компании и инструктори. В момента през нея се предлагат над 35 000 IT курсове, като работи заедно с над 430 обучителни фирми и 2000 инструктори. Чрез нея се демократизира целия процес на избор на обучения и дава достъп на фирми до програми, възможности и цени, които те трудно биха намерили сами. Изборът на сектора не е случаен: според последни проучвания само през 2016 г. пазарът на IT обученията в цял свят е достигнал 27 млрд. долара, отбелязаха организаторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?