До края на май трябва да е ясна процедурата за продажба на “Булгартабак“

До края на май трябва да е ясна процедурата за продажба на “Булгартабак“

Компанията “Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид” ще консултира Агенцията за приватизация (АП) при подготовката на продажбата на “Булгартабак холдинг” като до края на май трябва да е ясна процедурата за приватизация. За работата си консултантът ще получи твърдо възнаграждение от 1.018 млн. евро и при успешно сключена сделка – 1.6 на сто от постигнатата цена за тютюневия холдинг, съобщиха от АП в четвъртък.

“Ситигруп“ бе предпочетена пред други трима кандидати - консорциум между компаниите "Кей Би Си Секюритийс Н.В и "Токушев – съдружници", обединението “Райфайзен инвестмънт – Камбуров“ и "Рънейсънс Секюритис".

Съгласно офертата, консултантът ще трябва да изработи документите за провеждането на приватизационната процедура в рамките на 50 работни дни, които ще започнат да се броят от момента на подписването на договора между АП и “Ситигруп“ за услугата. Ако това стане след седмица, каквито са намеренията на АП, се очертава около 18 май да е срокът за приключване на изготвянето на правния анализ на дружеството, приватизационната му оценка и информационния меморандум за потенциалните инвеститори. Консултантът ще поддържа и виртуална информационна зала за бъдещите кандидат-купувачи.

Изборът на консултанта е ръководен от финансови критерии за офертата и технически, които изискват от съветника опит в успешни сделки за приватизация, търговски продажби и/или сливания и/или придобивания на компании в областта на тютюневата промишленост за периода 2007-2009 г., както и предложеният срок за подготвянето на процедурата.

“Ситигруп“ е водещ консултант в световен мащаб, има над 900 успешни сделки на обща стойност над 4 билиона щатски долара. Компанията е съветвала някои от най-големите европейски приватизационни проекти, включително в енергийния сектор на Великобритания, Франция, Португалия.

Участвала е при реализирането на 6 сделки в областта на тютюневата промишленост за периода 2007-2009г., включително през 2008 г. е консултирала турското правителство при приватизацията на тютюневия холдинг “Текел”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?