До края на мандата ГЕРБ ще натовари държавата с нови 9 млрд. лв.

До края на мандата ГЕРБ ще натовари държавата с нови 9 млрд. лв.

За покриване на недостига в бюджета, до края на мандата си през 2013 г. правителството на ГЕРБ ще бъде принудено да вземе нови кредити за около 9 млрд. лв., лихвите по които ще са твърде високи и неизгодни. Това прогнозира във вторник лидерът на СДС Мартин Димитров на брифинг в партийната централа. Изчислението е направено на база прогнозируеми дефицити, уточни той.

"Нито един министерски съвет след 1989 г. не е взимал такива заеми“, продължи Димитров, като допълни, че "икономиката ни не просто е заспала, тя просто е гладна", продължавайки станало популярно определение на Синята коалиция за състоянието на икономиката, че тя е заспала.

"Ако в тази ситуация започне да се реализира и проектът "Белене", можете да си представите какво ще стане“, допълни той и заяви, че "някой си играе с финансовата стабилност на България".

Според синия лидер твърде е възможно у нас да дойде МВФ и да наложи своите правила. Той отново повтори тезата за необходимостта от въвеждането на фискален борд.

По думите му бюджетният дефицит догодина вероятно отново ще надхвърли 3 процента, при заложени 2.5 на сто от БВП. Това ще стане въпреки уверенията на

премиера Бойко Борисов, че по никакъв начин няма да допуснем надхвърляне на дефицита от 3% следващата година.

Според Димитров балансът в бюджет 2011 е твърде крехък и отсега можело да се предположи, че ще се стигне до недоволство и протести в редица сектори. Най-проблемни се очертавали здравеопазването и образованието. Засегнат също ще е и малкият и средният бизнес.

"Това прави следващата година много трудна за кабинета на ГЕРБ, но той "сам си надроби тази тежка ситуация“, смята лидерът на СДС.

От СДС отново се обявиха срещу награждаването с държавни отличия на агенти на бившата Държавна сигурност. Като пример посочиха предложението на Министерския съвет д-р Петър Берон да бъде удостоен от президента с ордена "Св. Св. Кирил и Методий". Берон бе председател на СДС, който бе принуден да подаде оставка от поста през 1991 г. , след като "услужливо" досието му в архива на ДС бе извадено и дадено на д-р Желю Желев, избран за президент на България.

От СДС призовават правителството да оттегли номинацията и да спре с реабилитирането на агенти на бившите тайни служби.

"Комунистическият режим беше осъден с резолюция на Съвета на Европа и със закон от българския парламент“, припомни главният секретар на партията Димитър Иванов. Депутатите на СДС в Синята коалиция щели да внесат предложения за промени в закона за ордените и медалите, които да забраняват агенти на бившата ДС да бъдат награждавани с държавни отличия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?