До края на месеца "Демократична България" ще е наясно с кандидатите си за листата

Какво обаче ще стане с извънпарламентарната дясна опозиция е все още под въпрос

До края на месеца "Демократична България" ще е наясно с кандидатите си за листата

В понеделник стартираха вътрешните избори в "Да, България" (ДаБГ), които ще излъчат кандидатите, с които партията ще участва в евроизборите заедно с партньорите си ДСБ и "Зелените", обединени в коалицията "Демократична България" (ДБ). Междувременно няма признаци за напредък в неофициалните засега разговори на ДБ с други десни партии като СДС и ДБГ за съвместно явяване на евроизборите през май.

В тези преговори в най-силна позиция според социологическите проучвания е именно "Демократична България". Последното допитване на "Алфа Рисърч" показва, че обединението има шанс за един евродепутат, докато СДС и ДБГ са далеч под прага за влизане.

Идеята на ДБ беше "идейно близки" до тях партии да подкрепят листата им за европейските избори, но без да се обявява коалиция. Целта е да се търси плавно и принципно сближаване, а не "математически сбор от партии", подобен на Реформаторския блок.

"Демократична България" още не се е отказала от тази идея, но в същото време няма практически стъпки за реализацията ѝ. Такова решение може да има към края на февруари.

Предварителните избори в "Да, България"

От понеделник започна предварителното вътрешно гласуване на "Да, България" за техните кандидати за Европейския парламент. Гласуването е електронно и в него може да участва всеки, дори да не е член на партията, стига да се регистрира до 24 часа на 04 февруари. Гласуването ще продължи до 10 февруари включително, а хората могат да избират от 17 кандидати.

Сред тях са бившият зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов и бивш посланик на България в ООН Стефан Тафров, бившият министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки Велизар Шаламанов, както и журналистът, живеещ в чужбина, Мария Спирова.

След като "Да, България" излъчи кандидатите си, предстои подредбата на общата листа на "Демократична България".

Една от големите въпросителни обаче се оказват промените в Изборния кодекс, които управляващите бавят. Причината е, че ДПС на практика предложи обезсмислянето на преференциите. Вероятно ГЕРБ няма подкрепи толкова радикална промяна, но нищо чудно да склони да се вдигне прагът на преференции, което до голяма степен да ги обезсмисли. Ако това стане, в "Демократична България" ще трябва по-сериозно да обмислят как да наредят листата си, защото в момента те разчитат именно на това, че за всеки кандидат има шанс да стане първи с подадените лично за него преференциални гласове.

Съпредседателите на ДБ – Атанас Атанасов (лидер на ДСБ) и Христо Иванов (лидер на "Да, България") обаче са твърдо решени темата кой да е водач да не се превръща в разделителна линия в коалицията.

Още миналата година ДСБ обяви, че издига за нов мандат настоящия си евродепутат Светослав Малинов. На 16 февруари ръководството на партия ще вземе окончателно решение своите предложения в общата листа. На тази дата и "Зелените" ще имат Национално събрание и една от темите ще е евровотът.

След това ръководството на "Демократична България" ще трябва да определи финалния вид на листата. Това може да стане най-рано към края на месеца и именно тогава може да има повече яснота дали обединението ще търси подкрепата на външни партии.

СДС и ДБГ още изчакват, но няма да е за дълго

От началото на годината ДБГ няколко пъти се оплака, че разговорите им с ДБ са забуксували. От партията обявиха, че е все по-вероятно на "европейските избори да се явят две конкурентни десни листи в два конкурентни десни проекта“.

В края на януари от ДБГ започнаха вътрешни номинации за кандидати за евродепутати, които се очаква да приключат в края на тази седмица, а това подсказва, че ДБГ се готови с "план Б", който по информация на Mediapool е да търси коалиция с партии център-дясно, които са извън "Демократична България".

Преди месец и СДС реши да започне предварителни разговори в търсене на коалиция за евровота, а "Демократична България" бе посочена като приоритетен партньор.

През последните седмици лидерът на СДС Румен Христов няколко пъти обяви, че вече се водят неофициални разговори с ДБ и други партии, а десните избиратели очакват широко обединение. Самият той обаче признава, че засега е нямало официални срещи. По информация на Mediapool от СДС са готови да изчакат решението на ДБ до "последния възможен момент".

По информация на Mediapool и СДС има своя резервен вариант – водени са неофициални разговори и с НФСБ, и с ВМРО. Пред евентуално такова обединение обаче има една въпросителна – как ще участват на евроизборите "Обединени патриоти". Ако коалицията им се разтури и "Атака" поеме към други обединения, вероятността НФСБ и ВМРО да търсят други партньори нараства.

Споделяне

Още по темата

Още от България