До края на месеца лекарите ще получат парите си за февруари

Парите на лекарите за февруари ще бъдат преведени до края на април, заяви в четвъртък пред журналисти заместник-директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

Той информира, че постъпленията от Националната агенция по приходите в НЗОК са малко повече от съответния период на миналата година, но са недостатъчни, защото разходите на изпълнителите на медицинска дейност надвишават средствата, отпуснати през същия период на 2009 г. с няколко милиона лева. Най-големи са разходите на болниците и разходите за лекарства.

Комитов потвърди, че НЗОК е изпратила писмо до банките с молба да не начисляват лихви на болнични заведения, които имат кредити, но засега не е получен отговор.

Забавянето на плащанията е свързано с приходната част, която зависи от постъпленията в НАП, каза Комитов по повод подготовката за нови лекарски протести. Самите приходи са свързани с разходите, когато правим повече разходи отвъзможните, не може да си позволим бюджетът да бъде разпределен равномерно във времето, уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?