До края на месеца лекарите ще получат парите си за февруари

Парите на лекарите за февруари ще бъдат преведени до края на април, заяви в четвъртък пред журналисти заместник-директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

Той информира, че постъпленията от Националната агенция по приходите в НЗОК са малко повече от съответния период на миналата година, но са недостатъчни, защото разходите на изпълнителите на медицинска дейност надвишават средствата, отпуснати през същия период на 2009 г. с няколко милиона лева. Най-големи са разходите на болниците и разходите за лекарства.

Комитов потвърди, че НЗОК е изпратила писмо до банките с молба да не начисляват лихви на болнични заведения, които имат кредити, но засега не е получен отговор.

Забавянето на плащанията е свързано с приходната част, която зависи от постъпленията в НАП, каза Комитов по повод подготовката за нови лекарски протести. Самите приходи са свързани с разходите, когато правим повече разходи отвъзможните, не може да си позволим бюджетът да бъде разпределен равномерно във времето, уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България