До края на месеца местата за бежанци ще станат 6 хиляди

Към края на месеца вече ще имаме 6000 места, отговарящи на европейските изисквания, за настаняване на лица, търсещи закрила. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов пред журналисти на семинара на ПГ на Коалиция за България в Боровец в неделя.

За сравнение в началото на кризата бяха 1230 места и за един период от пет месеца успяхме да вдигнем неколкократно капацитета, посочи той. По думите му следващите усилия вече ще са насочени към интеграцията на тези лица в обществото.

На месец сега влизат около 100-120 души, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи.

Около 150-200 човека на месец се експулсират, като основният проблем е финансовият, обясни Васил Маринов. Той посочи, че липсата на директни полети оскъпява връщането на бежанците в родината им, тъй като едно лице трябва да е придружено от двама служители.

Заместник-министър Маринов съобщи, че правителството ще приеме нов план с мерки за противодействие на незаконната миграция със срок до края на годината, старият е до края на март. Планът ще включва продължаване на специализираната полицейска операция на границата. В Турция има 1 млн. сирийски бежанци, ако свалим охраната на границата, напълно възможно е голяма част от тях да дойдат и при нас, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България