До края на седмицата Вальо Топлото влиза в съда

До края на седмицата Вальо Топлото влиза в съда

До края на седмицата в съда ще бъде внесен първият обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Валентин Димитров. Това научи Mediapool във вторник от източници в прокуратурата. Първият процес ще бъде за извършено престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс за прикриване суми, постъпвали по неговите сметки в чужбина.

Предвиденото наказание е до 6 години затвор за лица, извършили нарушения в особено големи размери на въведения с акт на БНБ валутен режим.

Разследването срещу Валентин Димитров (който настоява да не го наричат Вальо Топлото, но като такъв беше известен и преди да го емне прокуратурата –б.р.) продължава вече около година. Той бе арестуван на 4 юли миналата година. Тогава от Софийска градска прокуратура обявиха, че той е “изпрал” в Австрия 1.64 милиона евро, но откритите впоследствие суми по сметките му достигнаха 7 милиона евро.

Прокуратурата твърди, че разполага с издадени уверения от БНБ, че тези пари не са декларирани. Няколко седмици след започване на процеса, в съда ще бъде внесено и обвинението срещу Димитров за укриване на данъци. Преди месец и половина в Софийски градски съд бе внесено и искане за конфискация на сумата в полза на държавата. В началото на април Димитров пространно обясни пред медиите, че въпросните пари всъщност не били негови, а на фирми, които са му ги предоставили да ги управлява, защото бил известен като добър бизнес мениджър.   

Въпреки, че процесът срещу бившия шеф в “Топлофикация - София” най-накрая ще стартира, все още няма яснота кога ще бъде внесено обвинението за пране на пари. До този момент СГС на няколко пъти напомни на прокуратурата, че не разполага с достатъчно доказателства в тази посока. Главният прокурор Борис Велчев публично заяви преди две седмици, че няма намерение да се отказва от това обвинение.

Делото за източването на “Топлофикация - София”, което се превърна и в епицентър на корупционния мегаскандал “Овчаров – Александров”, е под засиленото внимание на Европейската комисия. До края на този месец се очаква Европейската комисия да изготви доклада си за работата на България по справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на власта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?