До края на юни ще бъдат изплатени още 800 млн. лв. на фермерите за Кампания 2017

До края на юни ще бъдат изплатени още 800 млн. лв. на фермерите за Кампания 2017

До края на юни ще бъдат изплатени още около 800 млн. лв. на фермерите по схемите и мерките за директни плащания от Кампания 2017. Това става ясно от публикувания индикативен график на предстоящите плащания на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

До момента на земеделците са изплатени тад 785 млн. лв. за Кампания 2017. Това стана в периода октомври – декември миналата година. Преведените средства са по схемите за преходна национална помощ, за обвързана подкрепа в сферата на животновъдството и схемата за единно плащане на площ.

През тази година остава да бъдат преведени още около 800 млн. лв. на фермерите по различните схеми. Общо таванът на директните плащания за Кампания 2017 възлиза на близо 1.6 млрд. лв., като по-голямата част от средствата идват от европейския бюджет.

Публикуваният график за директните плащания е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани кога могат да очакват да получат субсидии през тази година. Индикативният график е подобен на плащанията от миналата година.

До края на януари трябва да бъдат преведени средствата от втория транш по схемата за преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, както и по схемата за овце-майки и кози-майки.

През февруари е планирано да бъдат преведени средствата по мярка 13 – плащания за райони с природни и други специфични ограничения.

За март са планирани плащания по схемата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци. За да получат средствата до края на януари земеделските стопани трябва да представят фактури в Държавен фонд "Земеделие" за произведената и продадена продукция през миналата година.

За края на март е планирано преразпределителното плащане и по мярка 10 – Агроекология и климат.

Април ще бъде месеца на "зелените" плащания, агроекологията (мярка 10), биологичното земеделие (мярка 11) и агроекологичните плащания от 2007 – 2013 г. В средата на април ще бъдат изплатени парите на тютюнопроизводителите, а в края на месеца - по обвързаното подпомагане за протеиновите култури.

Ако през април не бъдат изплатени агроекологията, това ще се случи през май, става ясно още от обявения график.

За началото на май са предвидени плащанията по "Натиура 2000" и рамковата директива на водите (мярка 12). В средата на месеца ще бъдат изплатени помощите на отглеждащите памук, а за края на месеца е предвиденото окончателното плащане по схемата за езиница площ.

В началото на юни младите фермери ще получат допълнителната помощ за тях, а за средата на месеца е планирано да бъдат преведени средствата за райони с природни или други специфични ограничения (мярка 13).

По традиция последни в края на юни помощта ще получат дребните фермери, които при предишната кампания бяха 5729 и получиха 6.5 млн. лв.

В Държавен фонд "Земеделие" е създадена необходимата организация на работа за да получат земеделските стопани субсидиите си в срокове, максимално близки до заложените в индикативния график, се казва в съобщението на земеделското министерство.

В началото на март започва приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018, напомнят от земеделското министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?