До края на юни ще се разбере има ли "двоен стандарт“ при стоките в България и Европа

Румен Порожанов

Резултатите от лабораторната проверка за евентуални двойни стандарти при продаваните с едни и същи марки стоки в България и Западна Европа ще станат ясни между 15 и 22 юни, съобщи в неделя министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. До края на месеца ще бъде направен и ценовият анализ, след което ще бъдат оповестени крайните заключения.

Това бе една от двете теми, заради които премиерът Бойко Борисов събра министрите извънредно рано сутринта в събота. Премиерът определи като „недопустимо и обидно за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо“ и дори употреби думата "апартейд“. След което заговори и за опасностите за живота, които крият вредните храни.

От казаното от земеделския министър в неделя пред бТВ се разбра, че засега силните думи и предупреждения са преждевременни, тъй като все още не са базират на никакви факти.

Порожанов обясни, че преди около месец са били идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки.

Експерти са определили показателите, по които да бъдат изследвани продуктите. Купени са над 30 вида стоки от супермаркети в Германия и Австрия. Стоките са произведени в 7-8 държави, а във всяка от групите има по 5 производители.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи, ако има. Ще се анализира дали описаните съставки отговарят на реално вложените. Последно ще се провери и сравни цената на продуктите.Анализът на ценовите равнища министърът определи като "по-деликатна тема", защото пазарът определя цената.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, заяви Порожанов.

Такива анализи дали храните, предлагани в Източна и в "стара" Европа се различават, в момента текат не само у нас, а и в Чехия и Унгария. Като цяло тази тема не е от вчера, а е от години. Много активно бе поета през последните няколко месеца – първи от Словакия колегите установиха разлики на база на лабораторни изследвания и сезираха ЕК за този проблем – едни и същи стоки от една и съща марка, с различно качество", припомни министърът.

Попитан дали, след като проблемът съществува от години, вчерашното извънредно правителствено заседание не е просто пиар, той отговори, че двете теми на заседанието са актуални.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?