До летище София вече само една автобусна линия

Гостите и жителите на София ще стигат до летище София с градския транспорт само по една автобусна линия – номер 84, съобщи БТА в сряда. Сега до аеропорта се движат коли по две линии – 84 и 284 - съответно до първи и втори терминал. Двете линии ще се обединят, а автобусите по линията ще спират и на единия, и над другия терминал, са решили в транспортната комисия на Столичната община. Решението може да влезе в сила до десетина дни. 

До момента автобусните линии се обслужваха от частния превозвач "Карат С" на Миролюб Столарски и от общинското предприятие "Столичен автотранспорт", като след обединението ще се обслужват само от частната фирма, а интервалът на движение ще се намали.

От общината са решили още да закрият поради слабата натовареност линия номер 16 с маршрут автогара "Изток" – "Кремиковци". Когато е била разкрита тази линия, е трябвало да обслужва пътуванията на работещите в комбината, но след окончателното му закриване нейното съществуване е ненужно.

За да се компенсира закриването на линията и да не се нарушава обслужването на другите селища от маршрута ѝ, към друга линия – номер 117, ще бъде добавен още един автобус, който ще пътува целодневно.

Досегашните автобусни линии 58 и 59 ще станат с само 59, като новият маршрут ще изключи обслужването на гара "Владая", но от новата последна спирка до гарата разстоянието е 500 м. Досега превозът по линиите се е извършвал съответно от "Карат С" и от "Столичен автотранспорт", а в бъдеще новата линия ще се обслужва от общинското дружество, като ще се намали интервалът на движение от и към квартал "Княжево".

Други две линии - 68 и 69 - също се обединяват. Така автобусите по новата линия номер 69 ще стигат до с. Железница, а в обратна посока - до бул. "Св. Кл. Охридски", за да може пътниците им да имат връзка със столичното метро. Новата линия ще се обслужва от частната фирма "Карат С".

След преброяването на пътуващите в градския транспорт и след като е било установено завишаване на потока от пътници, от Центъра за градска мобилност предлагат да се увеличат колите по автобусните линии с номера 11, 85, 88, 204 и 604.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?