До месец-два тръгва избор на изпълнител на българския Лувър

Съвременният музеен център на София ще запази фасадите на Галерията за чуждестранно изкуство и съседните сгради и ще ги свърже в един комплекс, стана ясно на представянето на проекта-победител в конкурса за идейно предложение за т.нар. български Лувър, организиран от Министерство на културата.

Министър Вежди Рашидов обясни, че още не е изтекъл срокът за обжалване на класирането, след който ще се премине към същинския избор на проект за новия музей. Ще има преговори с победителите в конкурса за авторските права на предложенията им, както и анализ колко ще струва осъществяването им. Това може да се случи до месец-два, след което ще се обяви конкурс за избор на изпълнител, обясни Рашидов.

Откриването на изложбата с проектите на всички участници в конкурса за български Лувър предизвика голям интерес и галерия "Средец" трудно побра всички желаещи да видят предложенията за Съвременен музеен център на България. Специално за изложбата у нас пристигна победителят в конкурса – архитект Янко Апостолов, който е с американско гражданство и от години живее и работи в САЩ.

Проектът му запазва фасадите на Галерията за чуждестранно изкуство и околните сгради, където ще се помещава музейния комплекс и залага на тяхната интеграция и реновация. Апостолов обясни, че има 15-годишен опит в проектирането на обществени сгради и това му е дало възможност най-добре да интерпретира сложността на заданието.

"Основното беше да се постигне интеграция на сградите в рамките на предлагания бюджет и да се запази техният характер, тъй като те се вписват добре в градската среда," каза Апостолов.

Проектът за български Лувър се оценява на около 25-30 млн. лева. През април премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е заделило 15 млн. от бюджета, а 2.5 млн. евро ще дойдат по линия на Оперативна програма "Регионално развитие". Запитан дали е удачно да се отпускат средства за музея в момент, когато няма пари за здравеопазване, министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тези пари са "капка в морето". Това е 13-та заплата на едно съсловие, а музеят ще остане за поколенията след нас, коментира Рашидов.

"Малко промени ще бъдат направени във фасадите – ще има по-скоро реставрация. Основните инвестиции ще са в инфраструктурата, тъй като само една от сградите е музей и останалите трябва да се пригодят за тази цел", каза за проекта си Янко Апостолов.

В последните 3-4 години Апостолов е работил в Китай. Последният проект, за който е бил привлечен, е едно от най-амбициозните начинания в световен мащаб – високотехнологичният нов град Ню Сонгдо, който ще се издига на изкуствено създаден остров в Жълто море, на 65 км от Сеул, Южна Корея.

В САЩ Янко Апостолов работи в екип от специалисти, участвали преди години в проекта за обновяването на истинския Лувър. По думите му на базата и на своя 15-годишен опит той е имал възможност да събере консултанти в различни области при подготовката на проекта за Съвременен музеен център в София.

Всичките 31 проекта, участвали в конкурса, могат да се видят в галерия "Средец" до 3 октомври. Проектът на Янко Апостолов е награден с парична награда 10 хил. лева, вторият класиран участник – арх. Багряна Тотева с 8 хил.лева, а третият – "Порш Консепт" – с 5 хил. лева.

В края на декември 2009 г. на свое заседание Министерският съвет реши в сградите в квартал 500 (бившият ВМЕИ) да се изгради новият български музеен център. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще бъде преустроен в скулптурен център. Проектът трябва да бъде завършен в рамките на две години.

Споделяне

Още по темата

Още от България