До месец Кунева учредява новата си партия

С формацията бившият еврокомисар щяла да защитава избирателите си

До месец Кунева учредява новата си партия

Създаването на нова партия ще обяви в сряда в Русе бившият еврокомисар и останала трета в президентските избори през миналата година Меглена Кунева, научи Mediapool от близки до сдружението ѝ “България на гражданите”.

Формацията ще бъде създадена до месец, като се очаква в началото на юни да се проведе национална среща в София. Сред мотивите на Кунева ще бъде, че за половин година тя е обиколила повече от половината от областните центрове в страната, което затвърдило мнението ѝ, че в България е необходим нов политически субект.

Засега не се знае дали името на формацията ще повтаря това на гражданското сдружение. Според запознати обаче, то ще бъде близко до него и ако се налагат промени, те ще бъдат минимални.

Първият анонс за създаването на партия самата Кунева направи във вторник на пресконференция в Разград. Там бившият еврокомисар заяви, че в момента “тече процес по вземане на решение как да продължи развитието на “България на граждните”. По думите ѝ “проектът върви към политически, което няма как да се случи по друг начин освен с партия”, но тя щяла да държи на запазването на широката му гражданска основа.

Преди месец към сдружението на Меглена Кунева се присъединиха неуспелият кандидат-кмет за София, излъчен от ДСБ – Прошко Прошков, последван от членът на националното ръководство на формацията Даниел Митов, както и колегите им Христо Ангеличин и Петър Николов.

В края на април пък още 17 души напуснаха демонстративно ДСБ, за които също се очаква, че са се присъединили към новия проект на бившия еврокомисар.

Кунева от своя страна в хода на предизборната си кампания за президентския вот миналата есен широко развиваше тезата си за независимостта в политиката и умиращия модел на партиите в Европа.

Бившият еврокомисар, която преди повече от месец прекрати членството си в НДСВ с мотива, че не иска да подвежда партията, на която е била член досега, очевидно обаче е узряла за създаването на партия, с която тя щяла да защитава избирателите.

Знаем, че много хора в България не се чувстват представени в политиката, нито са удовлетворени да бъдат представени от ГЕРБ или от БСП. Не мога да оставя незащитени, хората, които ни подкрепиха”, заяви във вторник тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България