До месец Нанев отива на съд за грипните препарати

До месец Нанев отива на съд за грипните препарати

Прокуратурата ще внесе до месец в съда обвинителния акт срещу бившия здравен министър Божидар Нанев, научи Mediapool от свои източници в разследването. Държавното обвинение вече разполага с експертиза, която сочи, че със сключения договор за доставка на грипния антивирусен препарат "Тамифлу" Нанев е причинил щети за бюджета в особено големи размери. Предварителна оценка бе за щета от 2.5 млн. лева.

В същото време по информация на Mediapool все още не е ясно по кой точно текст от Наказателния кодекс ще бъде обвинен бившия член на кабинета "Борисов". На този етап Нанев е обвинен за неизгодна сделка, но прокуратурата се колебае дали да не преквалифицира окончателното обвинение в безстопанственост.

Причината е, че Нанев е купил ваксините за свински грип на цени, които се вмества в утвърдените цени на сходни продукти от Позитивния лекарствен списък.

Първият здравен министър в сегашния кабинет бе обвинен в края на март за сключването на два договора с фармацевтичната фирма "Рош" за доставка на "Тамифлу" на стойност 6.5 млн. лева. Това стана в условия на световна истерия около свинския грип и недостиг на ваксини в България.

С обвинения за неизгодните договори ще се сдобие и началникът на отдел "Бюджет и счетоводство" в здравното министерството Димитрина Николова. Тя обаче се е явила пред прокурорите и следователите без адвокат, поради което ѝ е дадена възможност да осигури защитата си.

Прокуратурата обяви сключените договори за неизгодни и съобщи, че антивирусният препарат е закупен на по-висока цена от реалната, тъй като доставката му е извършена около месец и половина след края на грипната епидемия. Договорът е сключен на 15 декември 2009 г., а препаратите са доставени през януари 2010 г.

Преди да сключат договорите, от Министерство на здравеопазването са отправили запитване до Националната здравна служба на Великобритания, която е предложила много по-изгодна оферта както по отношение на цената, така и за доставката. Именно предложената от тях цена е станала основа за прокурорската експертиза.

Въпреки това обаче министерството на Нанев е сключило договорите с "Рош", заради които той отива на съд. В крайна сметка здравното министерство получава 200 000 дози "Тамифлу" от 75 милиграма, които се намират на склад в здравното министерство и не се използват.

По информация на Mediapool делото срещу Нанев първоначално е било част от много по-голямо разследване за сделките и одобряването на списъците с лекарства, но поради липса на достатъчно добри независими експерти, то все още не е реализирано.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?