До месец съдът решава дали да възобнови делото за смъртта на Чората

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще реши до месец дали да възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Той почина по време на арест при полицейска операция „Респект” в Благоевград през 2005 г., проведена по разпореждане на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. За смъртта му бяха осъдени на по 7 години петима бивши полицаи - някогашният шеф на БОП-Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

Преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено. Сред аргументите му са, че няма данни за умисъл, както и че не е установено кой какво е направил, за да причини смъртта на Димитров. Прокураутрата твърди, че макар Чората да е удрян след задържането му, това не е причината за задушаването, довело до смъртта му.

За да е извършено убийство при евентуален умисъл, е необходимо деецът да е допускал настъпването на смъртта на пострадалия и въпреки това да се е отнасял безразлично към този резултат. Конкретиката на настоящия казус не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като възможен резултат на съзнателно предприетите действия по задържане на пострадалия настъпване на смъртта му включително и като последица на упражнената за целта сила. Нанесените удари, макар и причинили значителен брой телесни увреждания, нямат характеристики на застрашаващи живота и не са могли дори и в съвкупност да причинят смъртта на Димитров”, пише в искането на Цацаров.

Главният прокурор поиска и изпълнението на присъдите на петимата да бъде спряно и те да излязат от затвора. Съдът отхвърли искането му.

Пред съда в петък петимата подсъдими заявиха, че искат да се спре "14-годишната гавра" с тях. "Забогатяхме ли, бизнеса му ли взехме? Какъв е бил умисълът да извършим убийство, след като дори не се познавахме преди акцията? Какво точно сме направили, за да сме причинили смъртта му?", попитаха те, съобщи lex.bg.

В мотивите на съда бе записано, че макар да не може да се установи какво е направил всеки един от тях, това не означава липса на доказателства.

"Не разбирам какво друго може да означава", заяви адвокат Явор Нотев, който защитава Борис Механджийски.

Споделяне

Още от България