До месец САЩ готвят нови санкции срещу Русия

Стивън Мнучин

Вашингтон може да въведе нов пакет санкции срещу Русия в близките 30 дни. Това заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в реч в Калифорнийския университет, съобщи руската секция на Дойче веле във вторник.

Още миналата седмица Мнучин съобщи, че такива санкции се готвят. Този път той уточни, че новите санкции ще се основават на т.н. "кремълски доклад".

Той бе публикуван в края на януари от американското министерство на финанситеи представлява списък с имена на политици, висши държавни служители и бизнесмени, свързани с руския президент Владимир Путин. В списъка влизат общо 210 човека - 114 политици и държавни служители и 96 олигарси, за които се смята, че властта или богатството им са свързани с президента Владимир Путин.

"Законът за противодействие на противниците на Америка посредством санкции" изискваше от финансовото министерство на САЩ да определи висши политици и олигарси, изхождайки от близостта им до режима на Путин и материалното им състояние. Той даваше възможност за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Министерството на финансите имало намерение да "вземе под внимание" разследването на специалния прокурор Робърт Мълър.

Санкции против "фабриката за тролове"?

Руската секция на Дойче веле припомня, че по-рано през февруари Мълър представи първите резултати от разследването си. Тринайсет руснаци и три руски юридически лица, включително т.н. "фабрика за тролове" в Санкт Петербург, бяха обвинени като съучастници в заговор за намеса в президентските избори през 2016 г..Обвиненията сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани.

Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара. Според обвинителните актове извършителите са желаели "да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните, откакто се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес. От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации.

Сред обвиняемите са бизнесменът Евгений Пригожин, който според медиите е близък до президента Путин, както и 12 служители на базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят