До месец се избира общо българско лого на еврофондовете сред 150 проекта

Снимка: БГНЕС

До края на октомври ще се оценяват подадените общо 150 предложения за общо лого и слоган на европейските фондове през новия програмен период 2014-2020 г. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът Зинаида Златанова при представянето на предложенията на кандидатите, които ще бъдат отсявани от от експертно, критично и безпристрастно жури с председател проф. Виктор Паунов.

От участниците в конкурса едва осем са фирми, от София са постъпили 66 предложения, от Пловдив - 12, от Велико Търново - 5. Най-младият участник е на 18 години, а най-възрастният - на 71 години.

Решението за единно лого беше взето преди два месеца, като целта е то да се ползва от всички програми през новия период "за да се създаде единна и разпознаваема визуална идентичност на приноса на Европейския съюз в България". Досега всяка оперативна програма имаше собствено лого и послание. Тогава Златанова коментира, че "символът трябва да носи заряда на това, което сме направили досега и на задачите, които си поставяме в бъдеще".

Сега тя заяви, че "искрено ме радва интересът към този конкурс". "Това е посланието, лицето ни пред Европа, то не е само посланието на администрацията, то трябва да бъде посланието на всички, които работят професионално с европейските средства, но и посланието на всички, които се ползват от европейските средства", подчерта вицепремиерът.

"Убедена съм, че работата на кандидатите не е била лека и съм сигурна, че работата на журито ще бъде още по-трудна", коментира още Златанова.

Победителят ще бъде обявен на 1 ноември и за проекта си ще получи 5 хил. лв. награда и тридневно пътуване за двама до Брюксел. За второ място е предвидена награда в размер на 3000 лв., а за трето - 1000 лева.

Паралелно с избора на комисията се провежда и онлайн гласуване на сайта на европейските фондове за България, както и във Фейсбук. Авторът на победилото лого в социалната мрежа ще получи 500 лв. награда

Срокът за онлайн гласуването е до 17.00 ч. на 31 октомври 2013 година.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?