До месец ще има нова процедура за Топлофикация-Русе

Вероятно до месец ще бъде обявена нова процедура за приватизацията на “Топлофикация-Русе, каза Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация във вторник пред журналисти. Конкурсът за продажбата на до 100 процента от дружеството бе прекратен, следа като Комисията за защита за конкуренцията забрани на руската компания РАО ЕЕС да купи фирмата заедно с ТЕЦ “Варна”.

П-късно руснаците се отказаха от сделката за морската централа, а АП спря процедурата за дунавската, тъй като вторият класиран купувач в процедурата бе чешката ЧЕЗ, която обаче бе поканена за ТЕЦ “Варна”. При това положение компанията, която притежава у нас и по 67 на сто от три електроразпределителни дружества, бе имала монопол.

В момента се чака Министерството на икономиката и енергетиката за избистри условията, на които трябва да отговарят кандидат купувачите за това дружество и за топлофикациите в Перник, Пловдив и Варна. Няма обаче да има пакетиране на фирмите, а ще са отделни конкурси, каза Николов. Част от изискванията към бъдещите собственици ще важат за всичките топлофикации, но за дружеството в Перник ще има допълнителни критерии, тъй като то е задлъжняло и има държавни гаранции за дейността му, каза шефът на АП.

ТЕЦ-ът в Перник има сериозни дългове към доставчици, едни от които са Минна компания и Мини открит въгледобив, които са собственост отново на Христо Ковачки, който има интерес да придобие и топлофикацията.

Споделяне

Още от Бизнес