До месец ще има решение за увеличаване на участието ни в Афганистан

Вероятно до месец ще има решение за евентуално разширяване на българското участие в Афганистан, прогнозира министърът на отбраната Николай Свинаров. По думите му преди това трябва да има демарш на държавите-членки на НАТО и Партньорство за мир, на базата на който да стане ясно какво точно се очаква от нас.

Въпросът е функция от продължителността на българското участие в операциите в Ирак и Босна, каза Николай Свинаров. Най-вероятно решението ще бъде за разширяване на цивилното участие на страната във възстановяването на Ирак, смята министърът.

В края на миналата седмица генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер поиска България да разшири участието си в мисии на НАТО зад граница, визирайки конкретно Афганистан.

Има вариант, при който може да бъде увеличена числеността на българското представителство в Афганистан, заяви вчера и вицепремиерът Пламен Панайотов. По-конкретно можем да окажем логистична подкрепа за възстановяването на Афганистан, добави той. Панайотов подчерта, че разширяването на българското участие е възможно да стане преди всичко в сътрудничество с Германия и по линия на така наречените усилия в гражданския сектор.

България няма ресурс за увеличението на военния ни контингент в Афганистан", заяви междувременно във Варна и началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Той допълни, че в момента се водят разговори за изпращане на специалисти, които да помогнат за възстановяването на страната.

Вицепремиерът не се ангажира с колко души може да бъде увеличено присъствието ни в Афганистан с думите, че в момента това се договаря с партньорите ни от НАТО. Запитан как ще се изтълкува от съюзниците едно евентуално символично участие в Афганистан, Панайотов заяви, че страната ни е готова да бъде пълноправен съюзник, стига да бъдат конкретизирани изискванията към нас.

Според информация от министерството на отбраната от началото на седмицата, България предвижда военните ни в Афганистан да достигнат до 100 души, като бъдат изпратени допълнително навигационен екип за кабулското летище, логистична част с транспортни модули и военни медици. Сега в мисията ни са включени механизиран взвод от 36 военни и 20 инструктори, които обучават специалисти от армията на Афганистан.

Изпращането на допълнителни военни в двете задгранични мисии ще бъде ускорено, ако по време на Срещата на върха в Истанбул през юни бъде прието предложението на Схефер НАТО да създаде собствен фонд за финансиране на операции.

Споделяне

Още от България