До месец Станков предлага нов вариант на съдебния закон

До месец министерството на правосъдието ще бъде готово с коригираните текстове в закона за съдебната власт, след като Конституционният съд отмени 44 от тях. Някои аспекти от съдебната реформа задължително минават през промяна на Конституцията, но усилията на правосъдното министерство са насочени реформата да продължи с промените в закона за съдебната власт, заяви днес заместникът на Станков Марио Димитров.

Работна група в министерството в момента чистела противоречията в закона, създадени с отмяната на текстове от Конституционния съд. Сезиран от пленума на Върховния касационен съд, КС отмени като антиконституционни някои от ключовите текстове за планираната от управляващите съдебна реформа. Сред тях са възможността и Висшия съдебен съвет, а не само главния прокурор, да искат магистратски имунитет, мандатността на ръководните длъжности в съдебната система, възможността на общите събрания на съдии, прокурори и следователи да издигат предложения за ръководители, както и повечето въведени нови функции на министъра на правосъдието, свързани със съдебната система.

Като пример за промяна Марио Димитров посочи, че вместо министъра на правосъдието, Висшият съдебен съвет ще поеме ангажимента за обучението на магистратите. Според отменения от КС текст, Националният институт по правосъдие, който осъществява това обучение, бе към министърът на правосъдието. В новия вариант той ще бъде към ВСС.

Заместникът на Станков не пожела да даде и други примери за подготвяните промени. Той обаче отрече промените да означават отказ на министъра на правосъдието от правомощия. "Конституционният съд запази глава "Трета" от закона за съдебната власт, озаглавена министър на правосъдието и взаимодействие на министъра и органите на съдебната власт, по отношение на конкретни дейности, свързани със съдебната дейност, във връзка с престъпността. Ние несъмнено сме насочени към взаимодействие с Висшия съдебен съвет".

Вчера министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, че до ден-два правителството ще представи в Брюксел какви стъпки смята да предприеме за продължаване на преговорите с ЕС по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Преди около месец Еврокомисията уведоми с писмо, че преговорите ще бъдат замразени, докато кабинетът не представи ясен отговор за по-нататъшните си действия в областта на съдебната реформа. Писмото от Брюксел дойде, след като КС отмени текстовете от закона за съдебната система. "Изпълнителната власт да даде възможност вероятно на Висшия съдебен съвет (ВСС) да замести нейните усилия", каза вчера Кунева на специална пресконференция.

Пред медиите зам.министър Димитров не се ангажира дали още тази година са необходими и промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Той заяви само, че са необходими консенсус на всички институции и политическо решение.

Димитров не отговори конкретно и на въпроса дали ключови за съдебната реформа промени в Конституцията могат да се извършат и от обикновено, или само от Велико Народно събрание. "В момента, съгласно питането на главния прокурор, се изготвят становище на МС, и на другите конституирани министерства", каза той по повод запитванията в Конституционния съд с цел да изяснят този казус.

Главният прокурор Никола Филчев попита КС дали промяна на мястото на определена институция или на правомощията на определен от конституцията орган е част от промяната на държавното управление на страната. Първият въпрос на Филчев визира възможността 39-то Народно събрание да извади прокуратурата от съдебната власт. Вторият - да се даде правомощие и на Висшия съдебен съвет, освен на главния прокурор, да иска снемане на магистратски имунитет.

Преди два дни председателят на Конституционния съд Христо Данов заяви в предаването "Блиц" на радио "Свободна Европа" и bTV, че изваждането на прокуратурата от съдебната система или на следствието от нея е проблем на държавното устройство и може да бъде извършено само от Велико Народно събрание. Провокиран да коментира, Марио Димитров заяви само, че държавно право се учи още втори курс на юридическия факултет.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?