До месец стартира търгът за изпълнител на АЕЦ “Белене”

До месец стартира търгът за изпълнител на АЕЦ “Белене”

Международна тръжна процедура за избор на изпълнител на строежа на АЕЦ “Белене” ще бъде обявена до 30 дни. Това съобщи енергийният министър Мирослав Севлиевски в четвъртък, след като кабинетът взе решение по същество за изграждането на ядрената централа.

На площадката на Белене ще се строят два блока с мощност по 1000 мегавата по леководна технология, реши правителството. Заложените инвестиции са 2.4 млрд. евро при норма на възвръщаемост 11.6 процента, а производствените разходи се предвижда да бъдат 24.66 евро на мегаватчас.

Първият блок на площадката в Белене ще заработи през 2011 г., прогнозира Севлиевски.

Кандидатите да участват в процедурата за изпълнител на проекта трябва да дадат своите оферти със себестойност на електроенергията в границата между 20 и 36 евро/мегаватчас, каза зам.-министърът на енергетиката Ангел Минев. Ниските цени означават евтино ядрено гориво, относително малки инвестиции по проекта и висока разполагаемост, тоест добра експлоатация на ядрената мощност. Високите цени говорят за скъпо гориво, инвестиции с 40 на сто повече от предварително прогнозираните и сравнително ниска разполагаемост на централата, което съответно означава по-лоша експлоатация, обясни той.

Цената обаче няма да е водещият критерий за избор на изпълнител, който да построи централата, въпреки че търгът ще е по Закона за обществените поръчки, обясни Йордан Георгиев, директор на Дирекция “Ядрена енергетика” в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси.

Оценката на офертите ще става по множество критерии – икономическа ефективност и надеждност на проекта, какъв процент от наличното оборудване на площадката в Белене се предлага да се използва, график на изграждането, технологични гаранции и много други, допълни Георгиев.

Мнението на енергийното министерство е, че трябва да се предпочете онази технология, който в максимална степен ще използва наличната инвестиция на площадка “Белене”, допълни Севлиевски. Досега там са вложени 500 млн. евро.

На база на офертите ще се изготви доклад до Министерски съвет за организационната структура и финансовия модел на дружеството, което ще управлява проекта и ще притежава централата, каза Севлиевски. Предвижда се в него държавата да държи над 51 процента от дяловия капитал. Всичко, което досега е коментирано за структурата на компанията за АЕЦ “Белене”,  може да се приема като прогнози, но да се дискутира това сега би било спекулация преди решението на кабинета, допълни енергийният министър. Тогава ще се изясни и механизмът за инвестиране на проекта и държавното участие в него – директно или индиректно, както и предоставянето на държавни гаранции за заеми за проекта, обясни Севлиевски .

Това ще е публично-частна инвестиция и за проекта не се предвижда сключването на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от ядрената централа от НЕК, допълни той.

Между 4 и 6 месеца ще отнеме оценката на предложенията на кандидатите да строят новата атомна централа. Следващото правителство ще е това, което ще възложи проекта за ядрената мощност на избрания изпълнител, каза Севлиевски.

В резултат на избраната оферта ще се определят доставките, финансовия модел на проекта и каква част от доставеното вече оборудване да се разконсервира, обясни Йордан Георгиев. Предвижда се изпълнителят да изгражда цялата централа, но е възможно и алтернатива на обособено изграждане на ядрената част и на конвенционалната част на съоръжението, коментира шефът на “Ядрена енергетика”.

Доставката на свежото ядрено гориво и управлението на отработилото се предвижда да бъдат изпълнени на следващ етап, в зависимост от избраната технология, каза още Георгиев.

До края на лятото ще са готови документите за съответствие на площадката в Белене с изискванията за ядрена безопасност и ще бъдат подадени в Агенцията за ядрено регулиране за лицензиране на обекта, допълни Йордан Георгиев. Регулаторният орган трябва да се произнесе в деветмесечен срок.   

Споделяне

Още от Бизнес