До месец ВКС ще се произнесе дали Цветанов влиза в затвора или не

Защитата на бившия вътрешен министър заплаши с дела срещу България, ако той не бъде оправдан

Сн.: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, осъден от две съдебни инстанции 4 години затвор по обвинение за възпрепятстване на правосъдието. Макар да не е задължен да се яви пред ВКС, Цветанов дойде в петък сутринта в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул. Той поиска ВКС да отмени ефективната му присъда, наложена заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства (СРС).

Цветанов заяви, че е невинен, тъй като не е извършил престъпление, докато прокуратурата отново потвърди тезата си, че той е виновен.

Бившият вътрешен министър бе признат за виновен за това, че е отказал прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души, като е поставил под разрешенията за СРС 6 пъти "НЕ!!!" Софийският градски съд, а след това и апелативният приеха, че Цветанов не е имал право да отказва прилагането на СРС, защото те са били по искане на прокурор и разрешението е дадено от съдия.

Защитата на Цветанов повтори и пред ВКС тезата си, че той като министър е имал "оперативната самостоятелност да преценява", а не автоматично да разпорежда прилагането на СРС. Адвокат Менко Менков поиска от съда да оправдае изцяло подсъдимия: "Цветанов е действал изцяло в рамките на своите правомощия. Действията му не са неправомерни, а още по-малко престъпни. Действал е от позицията на оперативна самостоятелност, а не при обвързана компетентност, както приеха двете инстанции".

Прокурорът по делото обаче опонира: "МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения”.

Според обвинението министърът е трябвало да даде разпореждане за прилагане на СРС. Отказът обаче е довел до възпрепятстване на разкриването на тежки престъпления. Прокурорът подчерта, че по този начин Цветанов е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

Цветанов отказа да коментира самото обвинение и действията на прокуратурата с аргумента, че уважава институциите.

Адвокатът му Менков предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека. Ако Цветанов бъде осъден за това, че не е прилагал СРС, това означава, че прокуратурата трябва да образува незабавни дела срещу всички министри преди него, които били правили същото, дори в по-голяма степен, допълни той. "Министърът има правомощията да откаже разпореждане за вече издадено разрешение за СРС. Това е спорът по въпроса. Само Цветанов е подсъдим, а всички останали предхождащи министри, включително лидерът на настоящата опозиционна партия, са извършили стотици пъти повече действия от него, а те не са подсъдими", каза Менков.

Ханс-Петер Ул от своя страна заяви, че ще поиска от Европейската комисия да провери всички съдебни дела срещу Цветанов, независимо дали са приключили с оправдателна, или осъдителна присъда и намекна, че има съмнения относно действията на прокуратурата по случая.

"Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение”, заяви в пледоарията си германският защитник на Цветанов.

Той подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност. Ул наблегна на факта, че след като има съдебно решение, като вътрешен министър е трябвало да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС или да не го направи.

"Законът не му дава това право. Записано е, че "дава разпореждане" и дори граматическото тълкуване води до извод, че разпореждането не подлежи на обсъждане", опонира прокурорът. По думите му това задължение на вътрешния министър няма нищо общо с оперативната самостоятелност, защото тя се отнася до случаи, в които вече е дадено разпореждане за прилагане на СРС и по определени причини се налага използването да се преустанови или да не започне.

Адвокат Менков поиска делото да бъде върнато на градския съд, ако ВКС не оправдае изцяло Цветанов.

"Решението ви ще бъде фундаментално за много други органи с оперативна самостоятелност. Ако потвърдите присъдата, то съдбата на тези лица ще последва съдбата на Цветанов. Съдбата на многобройни прокурори също ще е различна, защото не са предприемали действия", предупреди Менков.

Цветанов заяви, че вярва в справедливостта на ВКС и в това, че законът ще възтържествува. Пред съдиите той декларира, че застава пред тях в знак на респект и уважение. "Разбира се, че съм се възползвал от правото си и от практиката на предшествениците си. Още веднъж уважение и респект", каза Цветанов, който в качеството си на вътрешен министър безогледно нападаше, обиждаше и мачкаше съдии, постановили неудобни за МВР решения.

"Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите”, заяви още Цветанов.

Делата срещу бившия вътрешен министър, включително и това за шесторното "Не" с по три удивителни, с които отказва СРС-та срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, бяха заведени след като първото правителство на ГЕРБ загуби властта и Цветанов вече не беше министър. След двете осъдителни присъди по сегашното дело ГЕРБ и зам.-председателят му Цветанов отправиха обвинения към съда и прокуратурата в липса на безпристрастност и политически мотивирани обвинения.

В този дух преминаха пледоариите и коментарите на защитата му в петък.

Поради безспорния обществен интерес към съдебния процес новият председател на ВКС Лозан Панов допусна журналистите при избора на съдебния състав, който ще реши дали Цветанов влиза в затвора, дали присъдата му ще стане условна или оправдателна, или пък делото ще се върне за ново разглеждане. На случаен принцип бяха определени съдиите Татяна Кънчева, Жанина Начева и Бисер Троянов, който като бивш член на ЦИК от квотата на ГЕРБ си направи отвод. На негово място влезе върховният съдия Биляна Чочева.

Ако ВКС потвърди осъдителната присъда за бившия вътрешен министър, решението ще има изключително сериозни политически последствия за управляващата партия ГЕРБ, тъй като той е неин дългогодишен зам.-председател, шеф на предизборния ѝ щаб и както заяви лидерът ѝ Бойко Борисов преди две години, Цветанов "е моторът на ГЕРБ" и "партията е негова".

Споделяне

Още по темата

Още от България