До месец "Юлен" наема проектанти за втория лифт

Щели да се огледат проблемните места и да се предложи комплексно решение, отговарящо на екоизискванията

Нено Димов (в средата) ще срещна с кмета на Банско и представители на "Юлен"

Концесионерът на ски съоръжението в курорта "Банско" е представил на екоминистъра Нено Димов идейния си проект за изграждане на втори кабинков лифт в буферната зона на парка "Пирин" като представителите му са обявили, че до месец ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе на бъдещото съоръжение. Също така те ще изготвят мотивирано предложение за изготвяне на Подробен устройствен план на лифта от страна на община Банско, който ще подлежи на екологична оценка.

Това съобщиха от екоминистерството и "Юлен" след среща на Нено Димов с маркетинг директора на фирмата Иван Орайков, адвоката ѝ Петър Петров и кмета на Банско Георги Икономов.

Разговорът се състоя по инициатива на екоминистъра, който искаше да се запознае от първоизточника с разпространения чрез вестник "Труд" идеен проект за втория кабинков лифт, той като не можел да коментира една чертичка, нанесена от "Юлен" върху картата на парка.

Не се знае колко време ще отнеме изработването на конкретния проект на лифта, на подробния устройствен план и процедурите по одобряване на оценката за въздействието му върху околната среда, а а след това и на самото инвестиционно намерение. Преди дни Нено Димов коментира, че като се прибавят и очакваните съдебни обжалвания от страна на природозащитни организации, надали по-рано от една година може да влезе да одобрение самия план за строежа на ски съоръжението.

От "Юлен" уверяват министър Димов и обществеността, че при строежа на лифта ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство.

В отделно съобщение ски концесионерът посочва, че разпространеният идеен проект за втория лифт в Банско "е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони" след като били преценени всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт.

Заключението на експертите било, че "предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната".

"Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти", посочва Иван Обрейков, цитиран в корпоративното съобщение.

Той отбелязва, че "както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа".

Според него "всичко останало, което се разпространява, са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната".

"Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предметът на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата  инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната", посочва още той.

В същото време обаче община Банско е внесла в екоинспекцията в Благоевград план за урбанизиране на осем селищни образувания, намиращи се на границата на парк "Пирин", и така да се разшири курортът и да се застроят тези местности. Намеренията са още от 2013 г. и в заявлението за преценка за необходимостта от екооценка на подробен устройствен план за вкарване на местностите в рамките на курорта урбанизацията е оправдана със строежа на втория кабинков лифт.

Макар "Юлен" формално да отговаря само за ски съоръженията в зоната "Банско", собствениците на фирмата през офшорки са свързвани с изградени хотели в курорта и се счита ,че те имат интерес от строежа на нова леглова база и че строежът на новия лифт ще даде повод за нов строителен размах в курорта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?