До началото на ноември ще е готов интерконекторът България - Румъния

До началото на ноември ще е готов интерконекторът България - Румъния

В края на октомври или началото на ноември ще е готова интерконекторната газова връзка между България и Румъния и до края на годината ще може да се пренася природен газ между двете страни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в събота, след като направи инспекция на строителството на междусистемната връзка със своя румънски колега Виктор Влад Григореску.

Петкова каза, че строителството на наземните части на интерконектора вече са готови и остава преминаването на тръбите два километра под река Дунав. "Предстоящото строителство под реката беше много проблемно и е най-важната част от интерконектора", заяви тя. Петкова допълни, че е  уверена в технологичните възможности на компанията "Хабал", която е спечелила обществената поръчка за проекта. 

Румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску заяви, че в петък в пет часа е започнало сондирането от българската страна за прехода под река Дунав. При завършване на тази част интерконеторът ще се свърже с румънското строителство, което вече е започнало. Министър Григореску е убеден, че всичко ще е в срок, тъй като има много добро сътрудничество между българското и румънското енергийни министерства и съвместната работа между българската фирма "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" също е добра. Румънският министър напомни, че това е много сложен проект и ще е първият интерконектор в този европейски регион.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?