До ноември болниците трябва да покрият медицинските стандарти

Във вторник парламентарната здравна комисия прие с промени в Закона за лечебните заведения, че до ноември болниците трябва да приведат дейността си в съответствие с новите медицински стандарти.

Промените в закона предстои да бъдат одобрени на второ четене в пленарна зала и след обнародването им здравното министерство има един месец на разположение, за да утвърди и публикува медицинските стандарти по всички специалности. По-голямата част от тях вече са готови.

След това в срок от три месеца болниците трябва да приведат дейността си в съответствие със стандартите.

През ноември министерството ще започне проверка за това дали лечебните заведения отговарят на изискванията, от което ще зависи разрешителното им за дейност. То от своя страна ще им трябва при сключването на договорите с НЗОК за 2011 година.

Министърът ще преценява дали лечебно заведение, което не покрива критериите, може да сключи договор със здравната каса. Анна-Мария Борисова даде пример с това, че при обиколката си в страната е склонила някои болници да се запазят и при 100 раждания годишно, вместо при 300, каквото е изискването.

В момента много болници, включително и по-големите не спазват стриктно медицинските стандарти, които включват изисквания за брой специалисти, за тяхната квалификация, брой операции, какви процедури и изследвания е редно да се правят в отделенията и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?