До ноември унищожаваме 100 ракети СС-23, Скъд и Фрог

До ноември т.г. България трябва да унищожи около 100 ракети СС-23, Скъд и Фрог, е записано в меморандума за разбирателство между България и САЩ, подписан днес от министъра на отбраната Николай Свинаров и американския посланик у нас Джеймс Пардю.

Тези оръжия имат малка военна стойност в съвременните условия и поддръжката им струва скъпо на България, каза в изявлението си посланик Пардю. Той подчерта, че българските ракети СС-23 са последните от този тип в света и припомни, че американското правителство отдавна призовава София да унищожи тези оръжия, защото нямат регионална военна стойност. По думите на посланик Пардю ресурсите, отделяни в момента за поддръжката на тези ракети, могат да бъдат спестени или да се насочат към други приоритети.

Американският посланик подчерта, че финансовите средства, необходими за унищожаването на ракетните комплекси, се осигуряват от Вашингтон. В изявлението си посланик Пардю не спомена нищо за компенсации, които да бъдат платени на България заради унищоженото оръжие и за които говореше министър Свинаров при подготовката на меморандума.

В изявление на говорителя на Държавния департамент Ричард Баучър, прочетено пред журналистите, се казва, че САЩ приветстват правителството на България при ангажирането му с този проект и че това е важна крачка напред в стратегическата цел за присъединяване към западните икономически и военни структури.

Джеймс Пардю предупреди, че унищожаването на ракетите само по себе си не гарантира положително решение за НАТО в Прага през ноември, но успешното приключване на програмата по унищожаването на ракетите, която всички други държави-кандидатки за Алианса вече са направили, ще бъде положителна и важна стъпка в този процес.

Унищожаването на ракетите ще стане по най-безопасния и екологичен начин, изцяло по методите, които се използват в САЩ, увери посланик Пардю. Той добави, че проектът е съобразен със стандартите за най-висока екологична защита. По думите на Пардю точната сума, необходима за унищожението, не може да бъде определена, но вероятно ще бъде няколко милиона долара.

От думите на посланика стана ясно, че фирмата - изпълнител има опит в унищожаването на обекти от военния сектор на САЩ. Изискванията на Държавния департамент към нея са да наеме български фирми за подизпълнител и допълнителен персонал, като по този начин допринесе за развитието на местната икономика и се подпомогне интеграцията на България в западните военни структури.

Българският военен министър Николай Свинаров също подчерта, че това въоръжение не кореспондира с отбранителния характер на българската армия, не се вписва в цялостната политика за осигуряване на националната сигурност и не отговаря на заплахи, определени от концепцията за национална сигурност на България.

Свинаров отбеляза, че детайлите по техническото изпълнение на споразумението ще се уточняват допълнително. Предстои меморандумът да бъде ратифициран от Народното събрание.

От пресцентъра на Министерство на отбраната казаха, че унищожаването на ракетите няма да е на военния полигон край с.Змеево, Старозагорско и няма да се използва технологията на подземно взривяване.

Още от България

Кой печели предизборно от поредната драма около Изборния кодекс?