До няколко месеца може да тръгне радио и тв цифровизацията

До няколко месеца ще започне работата по цифровизацията на телевизионното и радиоразпръскването, съобщи в петък председателят на парламентарната медийна комисия Иво Атанасов, след като в пленарна зала бяха одобрени на второ четене поправките в Закона за радиото и телевизията.

Те предвиждат до края на годината правителството да изготви план за плавния преход от аналогово към цифрово разпръскване на телевизионните и радио програмите, за да може от 2012 г. в България да има само цифрови сигнали, какъвто е ангажиментът на страната към ЕС.

Предвиждат се два етапа на цифровия преход. При първия едно предприятие ще получи след конкурс разрешение да изгради и експлоатира три мултиплекса с национален обхват за разпръскване. Същото толкова трябва да се изградят и във втория период, но фирмата вече избрана за оператор няма да има право да кандидатства за новите три мултиплекса. Предприятия, притежаващи мултиплекси, няма да имат право да разпространяват собствени програми.

Спорен обаче остава текстът, който може да гарантира монопол на оператора на мултиплексите върху пазара, одобрен миналата седмица с корекции в Закона за електронните съобщения. Той ще бъда разгледан в пленарна зала следващата сряда.

По думите на Иво Атанасов няма вероятност да бъде наложен монопол върху мултиплексите, тъй като намесата на СЕМ и създаването на държавен мултиплекс ще предотвратят това.Програмите на БНТ и БНР като обществени оператори ще се разпространяват чрез единната електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват, изградена съгласно първия етап от прехода, пише в закона.

Предприятие, получило разрешение да ползва радиочестотен спектър с регионален обхват, се задължава да разпространява три лицензирани български телевизионни програми, които отговарят на вида и профила, определени от Съвета за електронни медии, както и регионалните програми на БНТ в съответните региони, егламентира още документът.

В програма за обезпечаване на цифровизацията на телевизията е предвидено социално слабите да получават безплатно специално устройство, с което обикновените приемници ще разчитат сигнала, допълни Атанасов.

Председателят на медийната комисия подчерта, че промените в Закона за радиото и телевизията ще засегнат само ефирните честоти и не се отнасят за кабелните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес