До половин месец Станишев ще се раздели с държавната охрана

До 15 дни Националната служба "Охрана" (НСО) ще прекрати грижите си за лидера на БСП в оставка и евродепутат Сергей Станишев, обяви в петък пред БНР шефът на НСО ген. Ангел Антонов. В момента се провежда процедурата по сваляне на охраната, но Антонов не даде повече подробности за решението.

Той допълни, че НСО охранява в момента общо петима политици, чиято сигурност е била заплашвана в миналото. Сред тях са лидерите на ДПС Лютви Местан и на ГЕРБ Бойко Борисов. Те са извън кръга от държавници, за които се полага постоянна охрана.

Охрана от НСО беше осигурена и за депутата от ДПС Делян Пеевски, но той я отказа и нае частни охранители. В отговор на въпрос шефът на НСО обяви, че лоялността на служителите му е важна и ако някой от тях работи втора работа, ще бъде освободен. Такива случаи има в недалечното минало.

Шефът на НСО обяви, че няма да прави резки промени в службата , а смята да надгражда наследството на ген. Тодор Коджейков.

Ген. Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на управлението ГЕРБ. Той бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”. Преди месец Антонов бе назначен за шеф на НСО с указ на президента Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?