До последно не е ясно ще ни даде ли ЕК дата за членство

До последно не е ясно ще ни даде ли ЕК дата за членство

Ден преди оповестяването на ключовия доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България, информацията за това дали ще бъде съобщена дата за присъединяването ни остава противоречива. Според някои съобщения, ЕК ще препоръча членството на България и Румъния от 2007 г., но при определени условия, като окончателната оценка ще бъде дадена тази есен.

Има вероятност обаче в доклада да не бъде дадена дата за България и решението да бъде оповестено през септември или октомври.

Заради сериозните пропуски в подготовката на България ЕК отново е разколебана, стана ясно в понеделник.

Български депутати от десницата, които са наблюдатели в Европейския парламент, заявиха, че е възможно покрай нас и Румъния да не получи дата за присъединяване в очаквания монитронгов доклад. Позовавайки се също на свои източници, депутати от левицата изказаха оптимизъм, че в доклада ще бъде потвърдена датата 1 януари 2007 г., макар и под условие. В следващия доклад на ЕК, който ще бъде изтеглен в края на септември или началото на октомври, се очаква да бъдат определени евентуалните предпазни клаузи или други санкции.

И доклад без дата ни вкарва в ЕК през 2007

Членството на България и Румъния може да бъде отложено с една година за 2008 г., само ако това бъде препоръчано изрично в предстоящия мониторитгов доклад на ЕК, но такава препоръка няма да има,  коментираха експерти пред Mediapool.

Те припомниха, че в договора за присъединяване, който двете страни подписаха преди година, изрично е упоменато, че България може да бъде отложена с една година само при единодушно мнение на всичките 25 стани членки на Съюза, докато за Румъния изискването е за обикновено мнозинство.

Липсата на дата в доклада във вторник също ще означава, че условията не са променени и двете страни ще се присъединят през 2007 г.

Според източниците на Mediapool, спекулациите в световните медии дали България и Румъния ще получат дата за членство в този доклад са насочени преди всичко към общественото мнение в страните членки.

Еврокомисията е изправена пред сложната задача да успокои общественото мнение в ЕС, че няма да приеме неподготвени страни и да реагира на умората от разширяването. Същевременно ЕК трябва да продължи натиска върху България и Румъния за довършване на реформите, без да ги демотивира да работят, обясняват източниците на Mediapool.

В материали от понеделник, позовавайки се на европейски източници, АФП заявява с “90 процента сигурност”, че двете кандидат-членки ще получат дата в доклада, докато Ройтерс твърди, че оповестяването на датата ще бъде отложено за следващия доклад, който ще бъде публикуван през септември или началото на октомври.

Противоречиви информации

Според източници, цитирани от АФП, 90 на сто е шансът докладът да предложи двете страни да влязат в ЕС "както е предвидено - януари 2007 г. при определен брой условия”.

За да избегне отлагането, Брюксел трябва да поиска България да постигне напредък най-вече в областта на правосъдието, борбата срещу корупцията, организираната престъпност и прането на пари, припомня АФП.

В случая с Румъния Брюксел трябва да призове за повече усилия в областта на управлението на европейските фондове, предназначени за земеделие. Очаква се корупцията и организираната престъпност вече да не фигурират сред сферите, предизвикващи безпокойство, посочва агенцията.

В същото време Ройтрес съобщи, че ЕК възнамерява да отложи за есента своята окончателна препоръка за това дали двете страни да се присъединят през 2007 г..

Агенцията се позовава на вътрешен документ, разпространен в неделя сред висши представители на ЕС, в който се казва: "Напредъкът във всички области и специално в сферите, предизвикващи "сериозна загриженост" ще бъде оценяван от комисията през септември".

“Въз основа на напредъка, ЕК ще отправи препоръка дали България и Румъния са готови да се присъединят към ЕС през 2007 г.", пише в документа.

Високопоставени служители на ЕК са обсъждали този въпрос в понеделник и ще продължат дискусията във вторник, преди Комисията да обяви своите препоръки, посочва Ройтерс.

Неназован служител на ЕК, цитиран от агенцията обаче, е изразил "оптимизъм" спрямо шансовете на двете страни да се присъединят още през 2007 г.

Финансови мерки

Ако не успеят да изградят разплащателните агенции за европомощите за земеделието и за регионално развитие и да гарантират, че европейските средства се харчат правомерно, ЕК заявява, че “може да предприеме мерки... да спре финансирането”, предаде ББС в понеделник.

Високопоставен източник от ЕС е заявил пред ББС, че “от педагогически съображения трябва да кажем напълно ясно, че има реален риск те да изгубят тези милиарди”. Европейските селскостопански субсидии, заложени за двете страни за периода 2007-2013 г са 8 млрд. евро.

Ван Орден: Отлагане на България би било “шамар, а не стимул”

България е постигнала огромен напредък в някои сфери, макар че все още има причини и за сериозна загриженост, които могат да бъдат преодолени чрез механизми, които в известна степен са вградени в договора за присъединяване. Това казва докладчикът за България в Европарламента Джефри ван Орден, цитиран от БТА.

още

ЕК също предупреждава, че може да забрани износа на храни от всяка една от тези страни, ако стандартите за безопасност на храните не са достатъчно високи, “за да осигурят, че в хранителната верига не се връщат рискови материали”.

Сходни предупреждения бяха отправени към Полша и другите страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.

Но за България и Румъния условията за присъединяване са забележимо по-строги.

ЕК може да създаде специален мониторингов механизъм, “ако изпълнението на реформите в правосъдната система не е достатъчно напреднало във всяка една от страните преди присъединяването или ако борбата срещу корупцията в съдебната система не е дала достатъчно осезателни резултати”.

Специални мерки

За страните членки на ЕС е безпрецедентно подлагането на толкова строг мониторинг, равносилен на членство второ качество за България и Румъния, коментира ББС.

Механизмът може да бъде задействан през следващите три години с годишни доклади от ЕК до правителствата на ЕС и Европейския парламент.

Потенциалното наказание ще означава, че присъдите или съдебните постановления на българските или румънските съдилища или прокуратури няма автоматично да се признават в останалата част от Европа. “Ние трябва да предпазим гражданите си от произволни отсъждания”, коментира официален източник от ЕС пред ББС.

Веднага след представянето на доклада пред Европейския парламент в Страсбург във вторник, председателят на ЕК Жозе Мануал Барозу и комисарят по разширяването Оли Рен ще отпътуват за Румъния и България, за да обяснят решението.

16 от 25-те членки на ЕС вече са ратифицирали договора за присъединяване на двете страни, въпреки че ключови държави като Германия и Франция може да изчакат още известно време.

На срещата на върха в Брюксел през следващия месец европейските лидери вероятно ще приветстват напредъка на двете страни, но крайното решение за членството им е възможно да бъде взето на срещата на върха през октомври във Финландия.

Управляващите очакват “спокойно” доклада

Лидерите на управляващата коалиция в София очакват спокойно предстоящия доклад, съобщи в понеделник правителствената пресслужба след срещата на  Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Тримата били уверени, че документът ще е “обективен и ще съдържа ясни и положителни сигнали за европейското бъдеще на страната”.

Те изразиха “категоричната си политическа воля за ускорена работа по изпълнението на всички препоръки на ЕК” и демонстрираха единомислие за постигането на общата цел – пълноправно членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г.”, се казва в оповестеното официално съобщение.

Коалицията между БСП, НДСВ и ДПС бе създадена под патронажа на президента Георги Първанов преди девет месеца с един – единствен върховен приоритет – да гарантира пълноправното членство на страната в ЕС от 1 януари 2007 г.

Въпреки сигналите за предстоящия негативен доклад на ЕК, в който се появява и нова “червена” зона, свързана с недостатъчния контрол върху управлението на еврофондовете, премиерът Станишев и лидерът на НДСВ Сакскобургготски вече заявиха, че не виждат причини за промени в кабинета.

В понеделник те са препоръчали на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева до края на следващата седмица да внесе в МС План за действие за подготовката ни за членство, в чието изработване да се включат представителите на съдебната власт.

След заседанието на съвета източници на Mediapool коментираха, че в дискусията не е станало дума за бъдещи промени в конституцията, свързани с еврочленството и правомощията на министъра на правосъдието, каквито информации се появиха след дискусии с евроексперти.

Очакваме представителите на съдебната власт също да се включат в действията по изпълнение на ангажиментите на страната за членство в ЕС, тъй като на този етап от подготовката съществена част от забележките по глава Правосъдие и вътрешен ред не са свързани с действията на изпълнителната власт, допълниха участници в заседанието.

Източниците на Mediapool бяха категорични, че обсъжданите мерки не включват смяната на министри, каквито информации се появиха в очакване на евродоклада.

В понеделник група депутати от Коалиция за България от Добрич за пореден път настояха за оставаката на министъра на земеделието Нихат Кабил (ДПС).

Евгени Чачев от ДСБ пък обяви, че до месец опозицията ще внесе нов вот на недоверие срещу правителството заради критиките в доклада на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от България