До седмица-две ще има нов ръст на заразените с Covid-19

До месец-месец и половина "Делта" вариантът ще доминира у нас

До седмица-две ще има нов ръст на заразените с Covid-19

До седмица-две се очаква да започне ръст в заболеваемостта от коронавирус и в зависимост от това колко е интензивен оптимистичният вариант е да има нова вълна през септември-октомври, но това може да стане и по-рано. Това прогнозира в понеделник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и някои области на Нидерландия. Тази вълна ще се развива и очакваме да достигне до всички страни, въпросът е това да е по-бавно и по-малък размер. Нас най-много ни касае индийският вариант, който вече е представен в целия свят. Бихме могли да очакваме постепенно повишаване на процента на положителните проби за индийския вариант", заяви Кунчев.

"Оптимистичният вариант е да очакваме следващата вълна през септември – октомври. В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи повече от седмица – две. Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър", допълни Кунчев.

До месец-месец и половина делта вариантът ще доминира у нас

По-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза пред БНТ, че у нас британският вариант все още е доминиращ, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на делта-варианта.

"У нас все още не доминира вариантът "Делта". При насочени изследвания, които прави Националният център, в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, именно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на делта-вариант. Само че това не е извадка на цялата страна", уточни проф. Христова.

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с делта-вариант. А това води до други последици.

"Болните по-рано започват да предават вируса, т.е. още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50 - 60% по-лесно от алфа-варианта, който пък се предаваше 50 - 60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава вариантът "Делта", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване то е безкрайно рядко и леко. "С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастната група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.

15 области без нов случай за денонощието

35 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, като положителни са малко над половин процент от направените 5936 теста.

В 15 области на страната няма нито един новорегистриран случай.

Разпределението на новите случаите по области е: Благоевград - 4; Бургас - 3; Варна - 4; Добрич – 1; Кърджали – 1; Ловеч - 1; Плевен – 4; Пловдив - 3; Разград - 2; Русе - 3; София област - 1; София град - 6; Търговище - 2.

744 души остават в болници, от които 88 са в интензивни отделения.

5 души са починали, а четирима са излекувани.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при общо 13 458 лица-медицински служители. Нови случаи не са регистрирани през изминалото денонощие.

През изминалото денонощие са поставени 2044 дози ваксини. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 874 080 души.

Най-много са напълно ваксинираните в София – 265 101, Пловдив – 87 984 и Варна – 61 471.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?