До “седмица-две” започва извозването на балите смет от кв. “Дружба”

До “седмица-две” започва извозването на балите смет от кв. “Дружба”

Извозването на балите с отпадъци от площадката в столичния квартал “Дружба” може да започне до седмица-две, съобщи в петък пред журналисти министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Водят се разговори с три общини да приемат опакования боклук на София. В две от тях общинските съвети са обещали да подкрепят решение за приемане на столичната смет на тяхна територия. Чакъров обаче не пожела да каже кои са населените места, както и кои площадки ще предложи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на Столична община за временно съхранение на балите. Преди ден кметът на София Бойко Борисов поиска от държавата до месец да посочи къде да се съхраняват временно отпадъците на града.

Екоминистърът каза, че има 2-3 подходящи площадки за това, но изборът ще стане ясен на по-късен етап.

Вече са готови теренните проучвания на ликвидирания рудник “Иван Русев” от мини “Бобов дол” и техните резултати ще бъдат представени скоро, каза Чакъров.

Този участък бе предложен на съвет, свикан от президента Георги Първанов в началото на лятото, и по първоначални обещания проучванията трябваше да са готови до средата на август. Оттогава досега резултатите все излизат “скоро”.

Чакъров отбеляза, че и извозването на балираната смет и временното депо за отпадъците са палиативни мерки и решението на проблема на софиянци с боклука е в изграждането на завод за преработка на сметта. Най-бързият начин за реализацията му е публично-частното партньорство, каза министърът на околната среда. Ако трябва, и ние ще отделим ресурс, допълни той. По думите му финансиране на съоръжението за преработка на отпадъците на София може да се осигури по оперативната програма за околна среда с пари от Европейския съюз, но строежът ще се забави значително заради технологичните процедури по одобряването на проектите от Брюксел, а София се нуждае от завода в най-кратък срок.

Столична община вече даде мандат на кмета Бойко Борисов да преговаря за строежа на завода за смет, въпреки че той по закон има тези правомощия и не се нуждае от специална санкция на градския съвет. В края на идната седмица Борисов започва преговори за техническа помощ по европейската програма “Джаспърс” и експерти на Европейската инвестиционна банка идват в София за оглед на терените и обсъждане на евентуалното финансиране на проекта, в който се предвижда общината да участва с 15 на сто.

Чакъров заяви още, че Министерството на околната среда и водите ще продължи да провежда досегашната политика за управление на дейностите по отпадъците, като за финансиране на дейности по закриването на стари и строежа на нови сметища и за съхранението на болничните отпадъци оперативната програма “Околна среда” предвижда 16 проекта за 289 млн. евро.

Постигнат е сериозен напредък при разделното събиране на отпадъците, отчете екоминистърът като отбеляза, че голяма заслуга за това има бизнесът, който е осъзнал своята роля за постигане на ангажиментите на страната ни в тази област. В Брюксел направило много голямо впечатление сключеното с петте организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки споразумение за 50 процентното увеличаване на броя на жителите, които ще бъдат снабдени с контейнери за разделно събиране на сметта. Ангажиментът на страната ни е до 2008 г. Три млн. души да са включени в такава система, а през май бизнесът обеща, че дотогава броят им ще е 4,5 млн.

Чакъров, който отчете дейността на ведомството си през изтеклата година, каза още, че скоро ще заработи и системата за оползотворяване на електронния скрап, около която също имаше спорове с бизнеса и въвеждането ѝ бе отложено от 1 юли за септември. Вече е даден лиценз на една организация, която ще събира старите електроуреди, компютри, GSM-и, батерии и друго електронно оборудване за боклука. Предстои лицензиране на още три такива организации, каза министърът на околната среда и водите.

Споделяне

Още от България