До седмица МИ ще обяви четири области, в които ще действа "Проект 100"

До края на следващата седмица министерството на икономиката ще обяви четирите нови области, в които през тази година ще действа проектът за създаване на конкурентоспособни и стартиращи фирми, известен като "Проект 100". Миналата година той започна във Видин, Добрич, Силистра и Шумен по инициатива на министерството на икономиката с подкрепата на ПРООН. През тази, освен в четирите нови области, проектът ще продължи да действа и в първите пилотни региони, съобщиха в сряда от министерството.

Програмата на ООН за развитие и министерството вече са подписали финансовия меморандум за продължаване на "Проект 100". Размерът на безвъзмездната помощ, отпускана по него за всяка одобрена бизнес идея, остава до 15 хил.лв. Всеки, който е изработил и защитил бизнес проект, трябва да осигури собствен принос в размер на 20 % от безвъзмездната помощ.

В момента се извършва анализ на всички региони в страната, за да бъдат избрани новите четири области. Условията, по които се оценяват регионите, са ниво на безработица в областта, икономическа активност на населението, предприемаческа активност, БВП на глава от населението, ранг на БВП за областта, брой университети и професионални училища в областта, наличие на бизнес център в областния град.

По първия кръг на "Проект 100" бяха финансирани 34 бизнес планове. Одобрените за финансиране кандидати във втория кръг бяха 33-ма.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?