Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова:

До седмица министрите трябва да кажат какви резерви имат в бюджетите си

До седмица министрите трябва да кажат какви резерви имат в бюджетите си

В срок от една седмица всички министри от служебния кабинет трябва да оповестят с какви резерви разполагат в бюджетите си, които могат да се пренасочат за социални помощи. Това съобщи в четвъртък вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Тя обясни пред бТВ, че по този въпрос на първото заседание на служебното правителство в сряда е имало разгорещена дискусия.

Костадинова съобщи, че над 36 хиляди души, чиито доходи в момента леко надвишават лимита за получаване на енергийни помощи, ще бъдат еднократно подпомогнати. Това ще стане, като правителството разреши такива помощи да се получават и от хората, чиито доходи надхвърлят с до 10 лева определените граници. За решението съобщи в сряда служебният премиер Марин Райков. По думите на Костадинова засега няма точен разчет колко пари ще получат тези хора. Стремежът е помощта да бъде колкото за другите – около 65 лв, стана ясно от думите на вицепремиера.

Средствата най-вероятно ще бъдат изплатени в началото на идния месец, след като този въпрос бъде обсъден от тристранния съвет. Заседанието на съвета е насрочено за 14 ч. в петък.

В дългосрочен план се предвижда да се увеличат коефициентите, по които се изчислява достъпът до енергийни помощи и до храна. Това ще стане с промени в наредбата, която регламентира отпускането на еднократни помощи, съобщи още Костадинова. По този начин може да бъдат подпомогнати и хората, които отглеждат деца с увреждания.

Извън предвиденото увеличение на пенсиите от 1 април друго в момента не се предвижда, съобщи още социалният министър. Тя все пак посочи, че ако се намерят достатъчно резерви, ще може да се мисли за еднократна помощ, но към този момент не се ангажира с това.

"Разполагаме с кратко време и ограничен ресурс", обобщи тя ситуацията, в която работи служебното правителство.

В отговор на въпрос за увеличението на минималната работна заплата Костадинова посочи, че проблемът е не толкова в нейния размер, а определянето му да бъде поставено на принципна основа. По думите ѝ трябва да бъде изработен механизъм, по който се определя тази заплата. Синдикатите искат ново увеличение на минималното заплащане и това би имало ефект върху определени целеви групи, но все пак сме длъжни да чуем бизнеса, посочи вицепремиерът. Според нея увеличението на минималната работна заплата е сериозен механизъм за изваждане на част от сивата икономика на светло, защото много хора се осигуряват върху минимума, а това не е цялата им заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?