До седмица парламентът приема закона за ДАНС

След маса промени в първоначалния замисъл, критики за сходство с Държавна сигурност и зле прикрити компромиси в името на вътрешни баланси между премиера, президента и вътрешния министър, законопроектът за Държавна агенция “Национална сигурност” стигна до пленарна зала, където на второ четене трябва да бъдат приети окончателните му текстове. В четвъртък  законопроектът бе приет от вътрешната парламентарна комисия. Според вече независимия председател на комисията Николай Свинаров, следващата седмица законът ще бъде факт.

Служителите на агенцията ще бъдат девоенизирани, а по думите на Свинаров всички били много доволни от този статут, дори и Военното контраразузнаване. Ще се изискват десет години професионален стаж в службите за сигурност за председателя и двамата зам.-председатели. Няма такова изискване обаче за началниците на специализираните дирекции в агенцията.

ДАНС ще може да разследва не само висши държавни чиновници.  Служителите ѝ ще могат да арестуват за 24 чака и извършват проникване и обиск. Ще могат да употребяват сила и оръжие, както и да бъдат изпращани в контингенти зад граница. Агенцията ще събира информация чрез специални разузнавателни средства, служители под прикритие, доброволни сътрудници сред гражданите (шпиони). Координацията между агенцията и МВР, множество от функциите, на който се дублират, ще се осъществява от главния секретар на министерството.

Въпросът с бюджета на ДАНС е уреден в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, в който се превижда резерв за агенцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?