До седмица правят комисия за царските имоти

Юристът от Коалиция за България Пламен Ранчев, който председателстваше комисията “Софиянски”, най-вероятно ще оглави новата комисия за царските имоти, научи Mediapool.

Преди две седмици председателят на правната комисия Янаки Стоилов обяви на семинар на левицата в Несебър, че подобна комисия ще бъде създадена, за да се прецени дали трябва да има нормативен или друг акт на парламента, за да се реши проблемът с имотите на Симеон Сакскобургготски.

Източници от левицата казаха пред Mediapool, че макар той да бил инициатор на създаването на комисия, Стоилов отказал да влезе в нея.

Най-вероятно съставът на комисията ще бъде гласуван идната сряда, 15 март. От левицата решили да отложат създаването ѝ със седмица заради скандала около депутата от НДСВ Йордан Костадинов и изтичането на информация за внесени в прокуратурата документи.

Консултираният между коалиционните партньори състав най-вероятно ще включи 4 депутати от БСП, 3 от НДСВ, 2 от ДПС и по един от останалите политически сили.

Целта е управляващата коалиция да има мнозинство в комисията, обясниха депутати. Прогнозите са, че комисията ще работи поне няколко месеца, тъй като трябва да проучи огромен обем информация.

Депутати от НДСВ коментираха, че юристите от групата вече имали подготвен закон, който безспорно и категорично ще реши проблема с царските имоти. Ще станем за посмешище, ако гласуваме закон за един човек, коментираха от БСП. И от двете парламентарни групи обаче бяха категорични, че крайното решение ще бъде политическо и единно.

Освен Пламен Ранчев, БСП ще предложи в комисията да влязат конституционалистът Александър Арабаджиев, бившият кмет Марко Мечев и юристката Надка Балева. НДСВ ще предложи бившия управител на София област Олимпи Кътев и юристите Борислав Ралчев и Минчо Спасов. Най-вероятните предложения на ДПС са Христо Бисеров и Четин Казак.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?