До седмица ще има мерки срещу недостига на шофьори в столичния транспорт

До седмица ще има мерки срещу недостига на шофьори в столичния транспорт

До седмица ще бъдат приети конкретни предложения за преодоляване на недостига на водачи в столичния градски транспорт и намаляване на полагания от тях извънредния труд. Това е било решено на среща между президента на КНСБ Пламен Димитров, председателя на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова, която ръководи и общинската транспортна комисия, и директорите на дружествата в системата на градския транспорт, съобщиха от синдиката в петък.

Тази седмица стана ясно, че ватмани и шофьори от столичния транспорт са облекли жълти и оранжеви жилетки в знак на протест заради условията на труд.

На срещата над 100 работещи в транспорта на столицата са представили проблемите си, след които е и недостатъчното заплащане. В декларация на профсъюзите в общинските дружества "Столичен автотранспорт”, "Столичен електротранспорт", "Метролопитен" и "Център за градска мобилност" се посочва, че те ще продължат да се борят за по-високи заплати и по-достойни условия на труд от досега постигнатите.

Синдикалистите посочват, че в момента средната брутна заплата в столичния електротранспорт е малко над 1538 лева, а на водачите е 1780 лв.. При нормативно опредено заплащане за нощен труд 0.25 лв/час работещите в общинските дружество получават по 1.48 лв. При фиксирана в Кодекса на труда надбавка за трудов стаж от 0.6 %, при тях е договорена ставка от 1%, а годишният отпуск е 21 дни плюс до 12 дни допълнителен.

"Към момента, имаме увеличение на заплатите в четирите дружества за трета поредна година, като за 2019 г. през месец януари бе договорено 10% увеличение на заплатите на всички заети в четирите дружества, което влезе в сила от 1 февруари т.г.; 80% от автопарка е с нови екологични автобуси и модерни трамваи, снабдени с видеокамери, климатик, обезопасени кабини за водачите с паник бутони; а на почти всяка крайна спирка има изградени съвместно с общината тоалетни и сервизни помещения. Осъзнаваме, че това не е достатъчно, ще искаме още и още", посочва се в декларацията на профсъюзите на четирите фирми.

Те подозират, че се правят опити да се всее разкол сред тях и синдикалните им лидери, но декларират ще социалният диалог ще продължи спокойно.

Споделяне

Още по темата

Още от България