До седмица ще са готови проучванията за мина “Чукурово”

До една седмица ще са готови пълните геоложки изследвания за мини “Чукурово” и ако са положителни, може да се кара балираният отпадък там, заяви във вторник столичният зам.-кмет, отговарящ за екологията Милор Михайлов. Той добави, че до края на януари трябва да са готови и резултатите от проучванията на други 7 площадки за временно съхраняване на сметта на София.

В средата на декември министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров каза, че мини “Чукурово” е един от добрите варианти за постоянно депо за боклука и най-вероятно това ще покаже и резултатът от изследванията.

Преди седмица общината предприе и действия за разширяване на временната площадка в Крамиковци, за да се избегне кризата след изчерпването на капацитета на трите терена след 15 януари.

В същото време Михайлов заяви, че в района на “Чукурово” няма да бъде строен завод за преработка на отпадъци.

“Съоръжението трябва да бъде по-близо до града заради големи транспортни разходи и за да е икономически изгодно за общината”, заяви още зам.-кметът.

Преди около месец той анонсира възможността завод да бъде построен в района на ТЕЦ “София” в кв. “Орландовци”, а от третирането на отпадъците да се произвежда топлоенергия и ток. Крайният продукт ще бъдат брикети, които също ще се оползотворяват.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?