До седмица все някой ще бъде обвинен за костинбродските бюлетини

Полицейските проверки срещу протестиращите ще бъдат взети под внимание при изготвянето на новия доклад на ЕК за България

Сотир Цацаров

До седмица трябва да има един или няколко обвиняеми по делото за бюлетините за парламентарните избори, открити в печатницата в Костинброд. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Брюксел, където в петък проведе срещи по повод предстоящия мониторингов доклад за България и разговаря с главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че полицейските проверки срещу протестиращите ще бъдат взети под внимание от Европейската комисия при изготвянето на доклада за България. Това е станало ясно от писмо на Катрин Дей до лидера на партията Бойко Борисов.

По повод констинбродиските бюлетини, Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов още през септември увериха, че обвинения по това дело ще има. Все още не се знае обаче кой и за какво ще бъде обвинен.

В печатницата "Мултипринт" бяха открити 460 000 надпечатани бюлетини за парламентарните избори. Властите проведоха акцията в Костинброд през нощта преди деня за размисъл, а скандалът гръмна точно преди изборите на 12 май, което според ГЕРБ е опорочило вота.

Засега от думите на ръководството на прокуратурата може само да се прогнозира, че обвиненията ще бъдат за неупражнен контрол на длъжностни лица от Министерския съвет.

По повод на разследването за незаконни подслушвания, извършени от МВР по времето на Цветан Цветанов, главният прокурор отбеляза, че приключването на проверката е свързано с изпълнение на съдебна поръчка от Великобритания.

"Общото усещане е, че ЕК ще представи следващия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка през януари догодина, а не до края на тази година", съобщи още Цацаров.

Той е "умерен оптимист" за оценките в доклада. "Трябва да бъдем реалисти, никой не може да очаква, че бихме стигнали до такива оценки в докладите, които да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува. Но въпреки всичко очаквам, че обективни дейности, които са осъществени и от нас като прокуратура, и от Висшия съдебен съвет, ще бъдат отчетени", коментира Цацаров, цитиран от БНР.

Той допълни, че на ЕК са представени конкретни документи и срокове какво е направено досега и какво се очаква да бъде извършено по препоръките в докладите.

Сред постиженията той открои осъществения функционален анализ на прокуратурата. По думите му на тази основа е изработен план за действие в държавното обвинение за следващите 18 месеца, който е одобрен от ВСС.

По темата за избора на нов главен инспектор, който вече една година е блокиран заради липса на консенсус в Народното събрание, Цацаров заяви, че трябва да бъде намерена и политическа воля. "Няма време за още отлагане, мислене и пазарене", коментира той. За препоръката на ЕК за случайно разпределение на делата главният прокурор заяви, че това може да се постигне с централизирана система в самия ВСС, а всичко друго е игра на думи.

В петък стана ясно, че Европейската комисия "е прегледала много внимателно информацията за конкретния инцидент, която ГЕРБ изпрати на 11 септември 2013 г. за полицейските проверки на демонстранти, участвали в протестите около Народното събрание".

"Ще вземем предвид тази информация при внимателното наблюдение на ситуацията в България, което Европейската комисия предприема като част от своята специална отговорност за Механизма за сътрудничество и проверка", заявява в писмото си до лидера на ГЕРБ генералният секретар на ЕК Катрин Дей.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?