До седмици Уилям Бар ще оповести подробности от доклада на Мълър

Робърт Мълър

Американският министър на парвосъдието Уилям Бар планира да разпространи до седмици публична версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, който заключи, че предизборният екип на Доналд Тръмп по време на кампанията през 2016 г. не е бил в сговор с Русия. В същото време президентът се готви да използва извода срещу политическите си противници, предаде Ройтерс.

Представител на министерството на правосъдието заяви, че планът на Бар е да разпространи публична версия "до седмици, не до месеци" и че няма планове да сподели с Белия дом предварително копие. Демократите в Конгреса настояваха Бар да им предостави доклада до 2 април, което ще остави на министерството само една седмица да завърши своя преглед на документа.

Някои части от поверителния доклад на Мълър съдържат материали, получени по време на секретни заседания на т.нар. голямо жури от съдебни заседатели. Федералните закони по принцип забраняват на правителството да разпространява публично подобна информация, отбелязва Ройтерс. Докладът съдържа и информация за продължаващи наказателни разследвания, които Мълър прехвърли на други прокурори.

Бар още не е оповестил точна дата кога ще бъде готова финалната публична версия. Министерството на правосъдието не коментира искането на демократите да предостави доклада на Конгреса до следващата седмица.

Нова анкета на Ройтерс/Ипсос установи, че 48 процента от американците все още вярват, че Тръмп е работил с Русия за намеса в изборите през 2016 г. - с 6 процентни пункта по-малко след публикуването на заключенията на доклада на Мълър в неделя. Сондажът установи, че рейтингът на одобрението за Тръмп е набрал още 4 пункта до 43 процента, а 57 процента от американците искат да видят целия доклад.

Демократите се опитаха да сменят темата, като пренасочат вниманието към здравеопазването, след като докладът на Мълър изглежда разклати тезата им, че Тръмп е нелегитимно избран президент, посочва Ройтерс.

Тръмп намекна, че е станал жертва на клеветническа кампания, лансирана от висши членове на администрацията на Обама. "Мисля, че случилото се е позорно", заяви Тръмп пред репортери по време на визита на Капитолия, където обядва с републиканските сенатори. Съветници на Тръмп заявиха, че той ще предприеме контраофанзива още тази вечер на митинг в Гранд Рапидс, Мичиган - първата му голяма публична изява след заключенията на Мълър.

Лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър отправи нападки срещу съдебен иск на правосъдното министерство, според който целият закон Обамакеър - знаковото законодателно постижение на президента демократ Барак Обама, трябва да отпадне в съда. Въпреки предизборните си закани, досега Тръмп и републиканците така и не успяха да заменят закона, гарантиращ здравно осигуряване на около 20 милиона американци.

"Това е ясно напомняне за разликата между нашите две партии: демократите се борят да разширят и подобрят здравното осигуряване и да намалят разходите, докато републиканците се опитват да съсипят всичко и да повишат цената на здравните грижи", каза Шумър. Сенаторите републиканци заявиха, че на обяда с Тръмп са обсъждали начини за подобряване на здравната система.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят