До септември ще има група за инвеститора в новата ТЕЦ "Марица Изток"

До септември ще има група за инвеститора в новата ТЕЦ "Марица Изток"

До края на август ще бъде сформирана работната група, която трябва да разработи процедурата и критериите за избор на инвеститор в строителството на нова топлоелектроцентрала в комплекса "Марица Изток". Това съобщи в сряда Иван Марков, изпълнителен директор на едноименното въгледобивно дружество, което бе натоварено от Министерски съвет с ангажимента да подготви процедурата за избор на инвеститор в бъдещата мощност от 680 МВ.

В работната група ще участват трима специалисти от Мини "Марица Изток", трима експерти от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, един от Министерството на икономиката и енергетиката, както и авторитетни български специалисти, обясни Марков.

Той допълни, че се очаква до края на годината работната група да уточни реда за изработване на критериите за определяне на инвеститора, а после и самата процедура.

Към строежа на нова ТЕЦ интерес досега са проявили американската AES, италианската "Енел", германските RWE и E.ON, както и австрийската EVN и чешката CEZ, които преговарят с бизнесмена Христо Ковачки, за да използват негов терен, част от "Брикел", за площадка.

Процедурата бе на път да се опорочи още преди да е измислена и обявена заради съвместно дружество на Мини "Марица Изток" с RWE, създадено специално за строеж на ТЕЦ, което бе явен конфликт на интереси. В сряда обаче Иван Марков съобщи, че държавната въгледобивна фирма излиза от  общата с германците Минна компания "Марица Изток". Това е решил днес съветът на директорите на дружеството, допълни Марков. Той посочи, че единственият резултат от съвместната дейност били проучвания в трите рудника на комплекса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес