До шест години 5G мрежата ще покрие една пета от населението в света

До шест години 5G мрежата ще покрие една пета от населението в света

До 2023 г. повече от една пета от населението в света ще бъде покрито от 5G-мрежа, а потребителите на по-качествения мобилен широколентов достъп ще са 1 милиард. Тази прогноза е сред ключовите статистики, представени в ноемврийското издание на Доклада за мобилността на "Ериксон" (Ericsson Mobility Report).

Следващото поколение мобилна мрежа, върху чието внедряване работят съвместно редица телекоми, ще тръгне от градските зони. Първите търговски  мрежи, базирани на 5G New Radio (NR), се очаква да бъдат налични през 2019 г., а преобладаващо ще бъдат изградени през 2020. Ранното внедряване на 5G се предвижда на няколко пазара, сред които са САЩ, Южна Корея, Япония и Китай.

Глобалният мобилен трафик на данни ще надхвърли 100 ексбайта на месец през 2023 г., сочат още прогнозите.

Очаква се мобилният трафик на данни да се увеличи до 8 пъти през прогнозирания период, достигайки 110 ексбайта на месец през 2023. Това се равнява на 5.5 милиона години HD видео стрийминг.

Всички региони отчитат ръст в мобилния трафик на данни, като Северна Америка показва най-високо средно потребление при смартфоните, надхвърлящо 7GB на месец в периода до края на 2017 г.

Видеопотреблението движи растежа на мобилния трафик

Видео потреблението продължава да бъде двигател на растежа при мобилния широколентов трафик. Основен фактор за ръста на видео услугите са младите  потребители от поколението Y – те са на възраст между 15 и 24 години и стриймват 2.5 пъти повече от тези на възраст над 45 години, отчита докладът.

Стриймването на видео с по-висока резолюция и очертаващата се тенденция за увеличен стрийминг на видео формати от типа на 360-градусовите видеа ще окажат влияние върху използваните обеми трафик на данни. Например, 360-градусово видео в  YouTube консумира 4 до 5 пъти повече честоти от обикновено видео със същото качество, отбелязват от "Ериксон".

До края на тази година LTE ще бъде доминиращата технология за мобилен достъп. Очаква се тя да достигне 5.5 милиарда абонати и да покрие повече от 85 процента от глобалното население до края на 2023 г.

Преносът на глас през LTE (VoLTE) е стартиран в повече от 125 мрежи в над 60 държави, във всички региони. До края на 2023 г. се предвижда VoLTE абонаментите да достигнат 5.5 милиарда, като това се отнася до 80 процента от комбинираните LTE и 5G абонаменти.

Обаждане през часовника

Умните часовници са едни от най-новите устройства, използващи пренос на глас през LTE. Потребителите могат да осъществяват обаждания директно през умните часовници без нуждата от смартфон (multi-SIM). Обажданията могат да се прехвърлят между часовника и смартфона на потребителите. 

"Последният отчет очертава тенденциите при мобилните абонаменти и ръста в трафика на данни, както и усилията на бранша да посрещне глобално нарастващото търсене на мобилни мрежи. В допълнение, отчетът изследва и появата на нов вид потребление, възникнал с развитието на мрежите –  например, умни часовници, IoT аларми, поддръжка на добавена реалност. С подготовката за преминаване към 5G тези тенденции продължават да задават плана за развитие на мобилната индустрия“, коментира Никас Хойвелдоп, главен стратегически директор и ръководител на сектор "Технологии и бизнес в развитие" в "Ериксон".

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?