Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

До средата на декември приключва ремонтът на три участъка на магистрала "Хемус"

Симеоновград остава на водоноски до решаването на проблема с мангана във ВиК мрежата

1 коментар
До средата на декември приключва ремонтът на три участъка на магистрала "Хемус"

До средата на декември трябва да приключи ремонтът и да бъде възстановено движението в двете платна по три участъка от магистрала "Хемус". Това са виадуктите при село Потоп и "Коренишки дол" и дясното платно на 6.6-километрова отсечка между Шумен и Варна. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол.

Магистрала "Хемус" е важна пътна артерия за Северна България и повече не можеше да се отлага извършването на ремонтно-възстановителни мероприятия, посочи тя.

Тунел "Витиня" ще е готов до края на 2020 г.

Ремонтът на лявата тръба на тунел "Витиня" трябва да завърши до края на 2020 г., каза министър Аврамова.

Възложено е изработването на проект за различни видове системи на съоръжението. Към изпълнение на предвидените дейности ще се пристъпи след осигуряване на необходимия финансов ресурс от държавния бюджет.

В изпълнение на европейска директива в тунела, който е дълъг над 1000 м, трябва да бъде изпълнена и връзка между двете тръби – пешеходна и пътна за пожарни автомобили, което прави този ремонт по-сложен, обясни Аврамова.

Няма да се строи по още една лента на "Тракия" в участъка Пловдив - София

Към момента правителството няма намерение да строи по още една лента за движение в двете посоки на магистрала "Тракия" в участъка между София и Пловдив. Това стана ясно от изказването на регионалния министър в отговор на депутатски въпрос.

Такава идея беше лансирана преди време от нейния предшественик Николай Нанков.

За да бъде решен въпросът с осигуряване на още една активна лента за движение, би следвало да се направи проучване за възможностите за нейното изграждане. Без такова не би следвало да се предприемат действия и да се преминава към вземане на техническо решение, каза Аврамова.

Именно поради това на този етап не са предприети конкретни стъпки, свързани с подготовка на проект за изграждане на нови ленти за движение в двете посоки на магистрала "Тракия", допълни тя посочвайки, че най-важния приоритет на правителството е дострояването на магистрала "Хемус".

Обходът на Поморие

Относно изграждането на насипа на обходния път на Поморие Аврамова увери, че е упражнен постоянен и стриктен контрол от лабораторията на обекта. Изследвани са били както качествата на материала, така и начина на полагането и уплътнението му.

По разпореждане на Аврамова в едномесечен срок Научноизследователският строителен институт, който е нотифициран орган от Европейската комисия, ще извърши изпитване на материалите, влагани в строителството на обхода на Поморие.

Ремонтът на стената на язовир "Студена" е приключил

Към момента строителните дейности по стената на язовир "Студена" край Перник са завършени, каза регионалният министър в отговор на депутатски въпрос.

Реконструкция на водовземната кула ще започне през октомври, допълни тя.

Тъй като за жителите на Перник и Батановци няма друго алтернативно захранване с вода за питейни нужди, рехабилитацията се изпълни от водолази под вода без прекъсване на водоподаването към потребителите.

Ниските нива на водата в язовира са резултат от продължителното засушаване и липсата на валежи на територията на водосборната област през това лято и не са свързани със строително-монтажните работи по съоръжението, увери министърът.

Причина за зачестилите спирания на водоподаването към някои квартали на снабдяваните от съоръжението населени места са технологичното време за отстраняване на повредите, които са се увеличили със 150, и за напълване на системите, посочи Аврамова.

С цел подобряване на водоснабдителните и канализационните услуги през август ВиК ООД - Перник подписа договор "Изграждане на ВИК инфраструктура" с оперативна програма Околна среда 2014-2020 на стойност 106 млн. лв. Близо 40 млн. лв. от тези средства са за обекти, с които ще се направи подмяна на водопроводи. В резултат на това ще се намалят и прекъсванията на водоснабдяването в населените места. С реализацията на този мащабен проект се очаква значително подобряване на водоподаването в населените места в област Перник, каза регионалният министър.

Симеоновград на водоноски до решаването на проблема с мангана

Жителите на Симеоновград ще продължат да бъдат снабдявани с вода за питейни нужди от водоноски, докато не се нормализират стойностите на мангана във ВиК-мрежата, съобщи още министър Аврамова.

По финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на общината са направени 6 сондажа за търсене на водни количества за питейно водоснабдяване, но в 5 от тях водата не е пригодна за питейно-битови цели.

Водата от шестия сондаж е със задоволително качество, но с недостатъчно количество за задоволяване на питейно-битовите нужди, каза Аврамова.

Община Симеоновград трябва да предостави актуална информация за проектната готовност към момента и размер на необходимите средства за реализиране на инвестиционното намерение за изграждане на пречиствателна станция за питейни води. След получаването ѝ ще могат да се планират целесъобразно средства в зависимост от източниците на финансиране – от общинския или държавния бюджет или от фондовете на Европейския съюз, при условията на финансиращите програми.

Завършени са и са издадени разрешения за ползване за 4 сондажни кладенеца в Северна зона и ремонтираните участъци на два главни водопровода за допълнително водоснабдяване на Хасково, каза Аврамова. Проектът се изпълнява от общината с финансиране от бюджета на МРРБ.

В процес на учредяване са техните санитарно-охранителни зони, след което ще бъдат предприети действия по въвеждането им в експлоатация. След като всички обекти бъдат въведени в експлоатация органите на Министерството на здравеопазването ще направят проверка и тогава ще може да бъде направен анализ в каква степен ще се подобри качеството на водата за жителите на Хасково, информира още министър Аврамова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. pozo
    #1

    Въобще не чета статията, защото редовно пътувам по "магистралата", на която брадясвам докато премина през вечния ремонт, и съм потрошил няколко коли по ръбовете й. От там колко стотици милиони са откраднати не ми се смята..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.